Ford gasi 3.800 radnih mjesta u Evropi

Najmanje 2.300 radnih mjesta, uglavnom inženjerskih i administrativnih, bit će ugašeno u Njemačkoj, u pogonima u Koelnu i Aachenu, te 1.300 u Velikoj Britaniji i 200 u ostatku Evrope, objavila je kompanija.

Do kraja godine Ford bi u Evropi trebao lansirati svoje prvo električno vozilo (EPA)

Američki proizvođač automobila Ford u iduće tri godine planira ugasiti 3.800 inženjerskih i administrativnih poslova u Evropi zbog rastućih troškova i potrebe za ekonomičnijom strukturom u prijelazu na električna vozila, javlja Reuters.

Najmanje 2.300 radnih mjesta bit će ugašeno u Njemačkoj, u pogonima u Koelnu i Aachenu, te 1.300 u Velikoj Britaniji i 200 u ostatku Evrope, objavila je kompanija. Dodaju i da smanjenje broja zaposlenih namjeravaju postići kroz programe dobrovoljnog odlaska.

Sindikati su krajem januara objavili da najgori mogući scenarij predviđa gašenje 2.500 radnih mjesta u Evropi, podsjeća Hina.

Ford će u Evropi zadržati 3.400 inženjera koji će raditi na osnovnoj američkoj tehnologiji i prilagoditi je evropskim kupcima, rekao je u razgovoru s novinarima Martin Sander, šef Fordovog evropskog odjela putničkih električnih vozila (EV).

Do 2035. planiraju prodavati samo električna vozila

„Napuštanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem znači znatno manje posla na pogonskim sklopovima. Prelazimo u svijet s manje globalnih platformi gdje je potrebno manje inženjerskog rada, pa moramo provesti prilagođavanja“, rekao je Sander.

Fordova strategija elektrifikacije nije se promijenila, naglasio je Sander, potvrdivši da do 2035. planiraju u Evropi prodavati samo električna vozila.

Do kraja godine Ford bi u Evropi trebao lansirati svoje prvo električno vozilo, razvijeno na Volkswagenovoj MEB platformi, te razmatra mogućnost preseljenja svoje platforme na Stari kontinent, vjerovatno u tvornicu u Valenciji.

„Pripremamo našu organizaciju za tržišnu utrku i pobjedu u regiji koja se suočava s nezapamćenim ekonomskim i geopolitičkim izazovima“, poručio je Sander.

Izvor: Agencije