Poljoprivrednici u Hrvatskoj do zakupa zemlje i pomoću aplikacije

Aplikacija ‘e-Zakup’ donosi ubrzanje i pojednostavljenje procedure raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, pri čemu je težište stavljeno na pojednostavljenje postupaka raspisivanja konkursa.

Trenutno traje edukacija jedinica lokalne samouprave koji su prvi korisnici, a nastavit će se s edukacijom svih poljoprivrednika (Pixsell)

Poljoprivrednici u Hrvatskoj će u budućnosti moći pratiti stanje te obaviti sve radnje u zakupu državne zemlje i putem aplikacije, a Ministarstvo poljoprivrede je aplikaciju e-Zakup ocijenilo kao „programsko rješenje za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem koja značajno pridonosi procesu digitalizacije“.

„Aplikacija e-Zakup donosi ubrzanje i pojednostavljenje procedure raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, pri čemu je težište stavljeno na pojednostavljenje postupaka raspisivanja natječaja od strane lokalne samouprave“, izjavila je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Naglasila je i kako aplikacija pridonosi otvorenosti, transparentnosti i jasnoći prema cjelokupnoj javnosti, prenosi Hina.

Također je istaknula kako će se „kroz aplikaciju ubrzati natječaji, doprinijeti digitalizaciji zemljišne politike, poljoprivrede, unaprjeđenju rada i znanja, ali i povezati ne samo zemljišne nego i stočarske baze te isto tako oni koji gospodare zemljišnim, vodnim i šumskom resursima“.

Korak u stvaranju digitalne Hrvatske

Iz Ministarstva podsjećaju kako je „stvaranje učinkovite, otporne i digitalne Hrvatske važan prioritet u programu rada Vlade Republike Hrvatske“.

Naveli su i kako se izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu „pokazalo da država u suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom može kroz oblike raspolaganja – zakup i prodaju, učinkovito raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem“.

Niz aktivnosti, koje je do sada lokalna samouprava provodila papirnato, predstavljenim programskim rješenjem se na najviši mogući način digitalizira, dok se potencijalne pogreške prilikom kreiranja natječaja za zakup ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta svode na minimum kreirajući jasne smjernice u radnim procesima, navodi ministarstvo.

„Naši poljoprivrednici digitalizacijom procesa raspolaganja dobivaju jasne smjernice popunjavanja prijave pri čemu smo u najvećom mogućoj mjeri nastojali pojednostaviti popunjavanje prijave, a osobito ispunjavanje gospodarskog programa čije je ispravno popunjavanje od iznimne važnosti jer se po istom prati provedba budućeg ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta“, izjavio je Igor Miodrag, načelnik sektora za poljoprivredno zemljište.

Aplikacija u fazi testiranja

Treći segment programskog rješenja odnosi se na evaluaciju zaprimljenih prijava odnosno njihovo rangiranje.

„Svaki prijavitelj na natječaj, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, ima rok od 30 dana za ispravak ili dopunu svoje prijave. [Posljednjeg,] 30-og dana od objave javnog poziva, prijava koja je potpuna se zaključava, a dostavljena dokumentacija na osnovu koje prijavitelj ostvaruje bodove na natječaju, trajna je i nepromjenjiva“, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ističu i da se bilo koji učesnike procesa (jedinice lokalne samouprave, Ministarstvo poljoprivrede ili prijavitelj) prijavljuje u programsko rješenje e-Zakup putem aplikacije e-Građani, čime se podiže nivo transparentnosti procesa kreiranja natječaja odnosno prijave prijavitelja.

Zaključno, u cilju ubrzanja postupka raspolaganja, programsko rješenje obvezuje kreatora natječaja, bilo da je to lokalna samouprava ili Ministarstvo poljoprivrede, da izrađuje nacrt ugovora o zakupu ili prodaji u samom programskom rješenju.

Aplikacija e-Zakup je u fazi testiranja te trenutno traje edukacija jedinica lokalne samouprave koji su prvi korisnici, a nastavit će se s edukacijom svih poljoprivrednika, prenosi Hina.

Izvor: Agencije