Deset ljudi koji su najviše uvećali bogatstvo u 2023.

Prema procjeni magazina ‘Forbes’ neki milijarderi su bili uspješniji od drugih, a 10 bogataša koji su zaradili najviše u zbiru su dodali još 490 milijardi dolara na bogatstvo koje već imaju.

Niko se nije obogatio više ove godine od Elona Muska (Reuters)

Za mnoge ultra-bogataše, 2023. godina je bila plodonosna, pa su postali još bogatiji.

Više od polovine milijardera na planeti, a ima ih 2.568, bogatiji su na kraju godine nego što su bili na početku – neki od njih za nekoliko milijardi, neki za desetine milijardi, a Elon Musk je uvećao svoj kapital za više od 100 milijardi dolara, piše Forbes.

Prema procjeni magazina neki milijarderi su bili uspješniji od drugih, a 10 bogataša koji su zaradili najviše, u zbiru su dodali još 490 milijardi dolara na bogatsvo koje već imaju, zaključno sa 15. decembrom.

Niko se nije obogatio više ove godine od Elona Muska (52). On je ušao u januar 2023. godine kao drugi čovjek po bogatstvu na svijetu – tada je imao 146,5 milijardi dolara, uz velike gubitke u 2022. godini.

Međutim, na kraju 2023. godine vratio se na vrh, zaradivši više od 108 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući velikom preokretu u vrijednosti dionica Tesle.

Musk, Zuckerberg i Bezos na prva tri mjesta

Samo dvojica milijardera koji su ove godine ušli u top 10 su van SAD-a – indonežanski tajkun za energente i petrohemiju Prajogo Pangestu (on je procentualno najviše zaradio, bogatstvo mu se uvećalo za 900 posto) i španski modni mogul, prvi čovjek Zare, Amancio Ortega.

Musk je najviše zaradio od Tesle i SpaceX-a. Cijena dionice Tesle skočila je za više od 100 posto, dok je njegova svemirska kompanija izvela više od 90 uspješnih letova ove godine, a vrijednost tih dionica sada iznosi 180 milijardi dolara. Muskovo bogatstvo procjenjuje se na 254,9 milijardi dolara.

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg (39) je drugi na listi, a ove godine zaradio je 75 milijardi dolara, nakon teške 2022. godine, kada su cijene dionica pale, kao i profit. Dionice njegove kompanije Meta skočile su za 178 posto do 15. decembra, što je najbolja godina ikada za tu firmu. Zuckerbergovo bogatstvo procjenjuje se na 118,6 milijardi dolara.

Vlasnik Amazona Jeff Bezos (59), koji ima 172,3 milijarde dolara, odrekao se dionica vrijednih 700 miliona dolara, kako bi se borio protiv beskućništva i klimatskih promjena, a obećao je i 100 miliona dolara za oporavak prirode na Mauiju na Havajima, gdje živi. Bezos može sebi da priušti takve poklone – Amazonove dionice skočile su za 79 posto 2023. godine, koja mu je donela novih 65 milijardi dolara.

Vlasnik Zare zaradio 33,2 milijarde dolara

Indonežanin Prajogo Pangestu (79) dodao je na bankovni račun još 47,9 milijardi dolara, pa sada ima 52,8 milijardi. Vrijednost njegovih dionica skočila je za 800 posto.

Vlasnik Googlea Larry Page (50) je uvećao saldo za 34,4 milijardi dolara i sada ima 111,7 milijardi dolara. Vrijednost kompanije Alfabet, “očinske” firme Googlea, veće su za 50 posto ove godine. Alphabet, koji je Page osnovao sa Sergeyjem Brinom 1998. godine, pokrenuo je i AI chatbot u martu.

Vlasnik Zare Amancio Ortega (87) šesti je na listi, pošto je ove godine čisto zaradio 33,2 milijarde dolara, a ukupno bogatstvo mu je 97,4 milijarde. Dionice španskog modnog mogula povećale su se za 57 posto ove godine, na rekordne nivoe. Vlasnik je 60 posto dionica Zare i nalazi se u upravnom odboru firme zajedno sa kćerkom Martom Ortegom Perez.

Sergey Brin (50), koji je napustio svakodnevni rad u Googleu 2019. godine, vratio se u kompaniju ove godine da radi na razvijanju vještačke inteligencije, koja je bila jedna najlplodosnijih – zaradio je 33 milijarde dolara, a bogatstvo mu je procijenjeno na 107,3 milijarde.

Steve Ballmer (67), nekada izvršni direktor Microsofta, koji ima dionice u ovom tehnološkom gigantu, dodao je u 2023. godini 32,4 milijardi dolara i sada ima 110,9 milijardi.

Kako navodi Forbes, bila je ovo dobra godina za dvije glavne Ballmerove investicije – NBA tim Los Angeles Clippers, koji košta za 19 posto više nego prije godinu dana, kao i Microsoft, gdje ima dionice.

Akcije Microsofta su skočile za 55 posto, ponajviše zbog ulaganja od 10 milijarda u Chat GPT-developer OpenAI.

Vlasnik Nvidije radi na razvoju vještačke inteligencije

Suosnivač Oraclea, američke međunarodne korporacije za računarsku tehnologiju iz Teksasa, Larry Ellison (79) inkasirao je u ovoj godini 30,8 milijardi dolara, pa se njegovo bogatstvo procjenjuje na 133,2 milijarde. Ellison je učestvovao u osnivanju Oraclea 1977. godine, a dionice su ove godine skočile za 26 posto.

Američki biznismen Jensen Huang (60), vlasnik još jednog tehnološkog giganta Nvidije, bogatiji je za 29,8 milijardi dolara, pa je njegovo bogatstvo procjenjeno na 43,6 milijardi.

Forbes navodi da niko ne radi na boljitku vještačke inteligencije bolje od Huanga, direktora Nvidije, koja dizajnira više čipova koji se koriste za sisteme vještačke inteligencije.

Akcije Nvidije su porasle za više od 230 posto ove godine, a Huang je ušao i u 20 najbogatijih Amerikanaca, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije