Novi pad cijena nafte na svjetskom tržištu

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 4,1 posto – na 81,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2 posto – na 77,17 dolara.

Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju (EPA)

Cijene nafte pale su na svjetskom tržištu i prošle sedmice, treći put zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim ekonomijama.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 4,1 posto – na 81,43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,2 posto – na 77,17 dolara.

Pad cijena treću sedmicu zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD-u i Kini, najvećim svjetskim potrošačima „crnog zlata“, prenosi Hina.

Zalihe u SAD-u porasle su prije sedam dana za gotovo 13 miliona barela, a američka administracija poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300.000 barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100.000 barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u oktobru. No, trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije kod najvećeg kupca sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

Usporava rast najvećih ekonomija

„Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju“, pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih ekonomija, s obzirom da centralne banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju.

U takvim okolnostima, teško je za očekivati jačanje potražnje, pa cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača – Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nakon posljednjeg pada cijena, na londonskom tržištu cijena barela sada je u minusu u odnosu na početak godine oko pet, a na američkom tržištu oko četiri posto.

Izvor: Agencije