MMF ipak očekuje jači rast svjetske ekonomije

Prema MMF-ovim prognozama, globalni rast će iznositi 2,9 posto u 2023, što je pad sa 3,4 posto u 2022. godini, ali ostaje i upozorenje da bi svijet lako mogao upasti u recesiju.

Moramo očekivati neočekivano, ali to bi moglo predstavljati prekretnicu, s dosezanjem rasta i padom inflacije, prognozira MMF (EPA)

Međunarodni monetarni fond je povisio svoje izglede za globalni rast za 2023. zbog „iznenađujuće otporne“ potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi, smanjenja troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon što je Peking napustio svoja stroga ograničenja vezana uz COVID-19, javlja Reuters.

Prema MMF-ovim prognozama, globalni rast će iznositi 2,9 posto u 2023, što je ipak pad sa 3,4 posto u 2022. godini, ali njegove najnovije prognoze Svjetskog ekonomskog izgleda pokazuju poboljšanje u odnosu na predviđanje iz oktobra od 2,7 posto rasta ove godine uz upozorenja da bi svijet lako mogao upasti u recesiju.

Za 2024. godinu, MMF prognozira da će se globalni rast blago ubrzati na 3,1 posto, ali to je desetinka postotnog boda ispod prognoze iz oktobra jer potpuni efekt oštrijih povećanja kamatnih stopa centralne banke usporava potražnju.

Potrebno više rada na obuzdavanju cijena

Glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas rekao je da su se rizici recesije smanjili i središnje banke postižu napredak u kontroli inflacije, ali je potrebno više rada na obuzdavanju cijena. Napominje i da bi novi poremećaji mogli doći zbog daljnje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv COVID-19 .

„Moramo biti spremni očekivati neočekivano, ali to bi moglo predstavljati prekretnicu, s dosezanjem rasta i padom inflacije“, rekao je Gourinchas o izgledima za 2023. godinu.

U svojim prognozama BDP-a za 2023. godinu, MMF očekuje rast američkog BDP-a od 1,4 posto, što je više od jedan posto predviđenog u oktobru i nakon rasta od dva posto u 2022. Naveo je jaču potrošnju i ulaganja od očekivane u trećem kvartalu 2022. godine, snažno tržište rada i jake potrošačke bilanse.

Evropa se brže prilagodila višim troškovima energije

Osim toga, i eurozona je ostvarila slične dobitke, s tim da se rast za 2023. za Europu sada predviđa na 0,7 posto, naspram 0,5 posto u izgledima za oktobar, nakon rasta od 3,5 posto u 2022. Prema MMF-u, Europa brže prilagodila višim troškovima energije nego očekivano, a smanjenje cijena energije pomoglo je regiji.

Velika Britanija je bila jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvidio da će biti u recesiji ove godine, s padom BDP-a od 0,6 posto dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke.

MMF je znatno povećao izglede kineskog rasta za 2023. godinu na 5,2 posto sa 4,4 posto u oktobarskoj prognozi, nakon što je politika nulte borbe protiv COVID-a 2022. smanjila stopu rasta Kine na tri posto, što je tempo ispod svjetskog prosjeka po prvi put u više od 40 godina. No poticaj obnovljene mobilnosti za Kineze bit će kratkotrajan, tvrdi MMF.

Izvor: Agencije