Piloti Lufthanse ponovo u štrajku

Sindikat letačkog osoblja Vereinigung Cockpit, koji okuplja više od 5.000 pilota, najavio je da će piloti na putničkim linijama štrajkovati u srijedu i četvrtak, a oni na teretnim letovima od srijede do petka.

Piloti zahtijevaju povećanje plata od 5,5 posto ove godine i automatsko usklađivanje primanja sa inflacijom u narednom periodu (EPA)

Piloti njemačke aviokompanije Lufthansa ponovo će štrajkovati ove sedmice, saopštio je Sindikat letačkog osoblja. Najava je uslijedila nakon prošlosedmičnog štrajka pilota koji je primorao Lufthansu na otkazivanje stotina letova, prenosi Tanjug.

Sindikat letačkog osoblja Vereinigung Cockpit (VC), koji okuplja više od 5.000 pilota, saopštio je da će piloti na putničkim linijama štrajkovati u srijedu i četvrtak, a oni na teretnim letovima od srijede do petka.

Piloti zahtijevaju povećanje plata od 5,5 posto ove godine i automatsko usklađivanje primanja sa inflacijom u narednom periodu.

Inflacija najviša u posljednjih 50 godina

Lufthansa je saopštila da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata povećalo troškove 40 posto ili za 900 miliona eura u naredne dvije godine.

Aviokompanija je ponudila ukupno 900 eura veće osnovne plate mjesečno u dvije faze tokom 18 mjeseci, što bi, kako je navedeno, rezultiralo sa više od 18 posto većom platom za poslove početnika i pet posto većom platom za više pozicije.

Zahtjevi sindikata podudaraju se sa rastom cijena energenata i hrane i dolaze u trenutku kada je inflacija u Nemačkoj porasla na najviši nivo u posljednjih gotovo 50 godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada