Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u svim sektorima

Pesimizam u pogledu poslovnih izgleda u narednim mjesecima je značajno porastao, pri čemu su očekivanja u maloprodaji potonula na rekordno nizak nivo.

Njemačka ekonomija klizi u recesiju, konstatira IFO (EPA - Ilustracija)

Poslovni sentiment u njemačkoj ekonomiji se znatno pogoršao u septembru, pri čemu se indeks poslovne klime koji izračunava Institut za ekonomska istraživanja (IFO) spustio na 84,3 poena, sa augustovskog nivoa od 88,6 poena.

To je njegova najniža vrijednost od maja 2020. godine, navodi se u saopćenju minhenskog instituta dostavljenom Tanjugu.

Pad je pogodio sva četiri sektora privrede, a kompanije su svoje trenutno poslovanje ocijenile kao vidno lošije nego u augustu.

Pesimizam u pogledu poslovnih izgleda u narednim mjesecima je značajno porastao, pri čemu su očekivanja u maloprodaji potonula na rekordno nizak nivo.

IFO: Ekonomija klizi u recesiju

Njemačka ekonomija klizi u recesiju, konstatira IFO.

Generalno zadovoljstvo kompanija trenutnim poslovanjem je opalo sa augustovskih 97,5 poena na 94,5 bodova ovog mjeseca.

Kompanije više zabrinjavaju poslovni izgledi za narednih šest mjeseci, s obzirom na to da je indikator njihovih očekivanja posrnuo sa 80,5 poena na samo 75,2 boda.

Posljednji put su očekivanja u proizvodnji bila ovako pesimistična u aprilu 2020. godine.

Poslovno raspoloženje u proizvodnom sekoru se stropoštalo na minus 14,2 boda u septembru, sa minus 6,8 poena u augustu, a “utanjile” su i kompanijske knjige novih porudžbina za njemačkom robom.

Snažno je posrnula i poslovna klima u njemačkom sektoru usluga, na minus 8,9 bodova u septembru, sa plus 1,4 poena prošlog mjeseca.

Kompanije su znatno lošije ocijenile postojeće stanje i očekuju dalje pogoršanje u narednim mjesecima, a posebno teška vremena očekuju se u ugostiteljskoj industriji.

Očekivanja pesimističnija nego ranije

Poslovno raspoloženje u trgovini se dodatno pogoršalo, na minus 32,3 poena, u odnosu na minus 25,8 poena u augustu.

Prvi put od februara 2021. godine trgovinske firme su negativno ocijenile aktuelnu poslovnu situaciju, a pomračila su se i njihova buduća očekivanja.

Primjetno je oslabio i indeks poslovne klime u građevinarstvu, sa minus 14,8 bodova u augustu, na minus 21,6 poena ovog mjeseca.

Građevinske kompanije su manje zadovoljne trenutnom situacijom, a i njihova očekivanja su pesimističnija nego prije mjesec dana, navodi IFO u saopćenju.

Izvor: Agencije