Njemačka preuzela kontrolu nad podružnicom kompanije Rosneft

Rosneftove njemačke podružnice, koje čine gotovo 12 posto kapaciteta prerade nafte u zemlji, stavljene su pod kontrolu regulatornog ureda za tržište električne energije i plina.

Potez obuhvaća dvije kompanije i tri rafinerije (EPA)

Berlin je preuzeo kontrolu nad njemačkim podružnicom ruske naftne kompanije Rosneft kako bi osigurao opskrbu energijom koja je prekinuta nakon što je Moskva napala Ukrajinu, javlja AFP.

Rosneftove njemačke podružnice, koje čine gotovo 12 posto kapaciteta prerade nafte u zemlji, stavljene su pod kontrolu Savezne mrežne agencije (njemački regulatorni ured za tržište električne energije i plina), navodi se u saopćenju ministarstva privrede.

Ovaj potez obuhvaća kompanije Rosneft Deutschland GmbH (RDG) i RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) kao i tri rafinerije: PCK Schwedt, MiRo i Bayernoil, prenosi Fena.

Poremećen rad rafinerija

Rad rafinerija bio je poremećen jer je njemačka vlada odlučila smanjiti uvoz ruske nafte, sa ciljem da ga potpuno zaustavi do kraja godine. Preuzimanjem kontrole nad lokacijama, njemačke vlasti mogu voditi operacije rafiniranja koristeći sirovu naftu iz drugih zemalja osim Rusije.

Kako je poručio državni sekretar za tržište Jörg Kukies, ovaj potez je dodatni korak koji stvara pretpostavke za sigurnost energije u Njemačkoj.

“Nastavak poslovanja bio je u opasnost zbog vlasništva u kompanijama. Dobavljači, osiguravajuća društva, IT kompanije i banke, ali i klijenti više nisu bili voljni sarađivati s Rosneftom”, pojasnio je Kukies.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada