Nijemci u strahu od nestašice plina: Rasprodane električne grijalice

Zbog straha da bi Rusija mogla isključiti plin Njemačkoj, građani Berlina masovno kupuju električne grijalice pripremajući se za nadolazeću zimu.

Smanjeno snabdjevanje plinom iz Rusije izazvalo je ozbiljnu zabrinutost širom Evrope (EPA)

Električne grijalice rasprodane su u trgovinama širom glavnog njemačkog grada Berlina dok se Nijemci pripremaju za moguću nestašicu plina u nadolazećoj zimi.

Vlasnik trgovine električnih aparata u Berlinu rekao je da su primijetili porast prodaje električnih grijalica u posljednja dva mjeseca i da su sada potpuno rasprodane.

Trgovina Eisen Doring se skoro 120 godina bavi prodajom električnih aparata u jednom od luksuznih kvartova Berlina.

Frank Doring, koji pripada trećoj generaciji porodice, rekao je za agenciju Anadolija da je u situaciji kada rutinski ljudima govori kako nema električnih grijalica i da ne može garantovati kada će ih dobiti.

“Možda ih dobijemo u septembru, oktobru ili novembru. Nijedna kompanija nam ne može reći da li ih može isporučiti jer je sve u potpunosti rasprodano. To je veliki problem. Svi ih žele kupiti, jer ako nemate plin, kod kuće je hladno”, rekao je Doring.

Građani u strahu

Petra, jedna od njegovih redovnih mušterija, također je u potrazi za električnom grijalicom.

Zabrinuta je da će se, ukoliko dođe do smanjenja isporuke plina ili daljeg povećanja cijene tog energenta, u budućnosti morati više oslanjati na struju.

“Bojim se da će biti problema. Ako nemam grijanje i ako neko ima zdravstvenih problema, treba ti bar toplo kupatilo. Možda nećemo moći da se tuširamo toplom vodom, zato mi hitno treba električni grijač”, kazala je Petra.

Vlada Njemačke pozvala je građane da smanje potrošnju energije nakon što je ruska energetska kompanija Gazprom počela znatno smanjivati količinu plina koju dostavlja najvećoj evropskoj ekonomiji.

Racionalizacija zbog moguće nestašice plina

Smanjeno snabdjevanje plinom iz Rusije izazvalo je ozbiljnu zabrinutost širom Evrope zbog mogućnosti da se potrošnja mora racionalizovati za industriju i domaću upotrebu.

Prema Thomasu O'Donnelu, stručnjaku za naftu i plin, trenutni protok plina je samo 20 posto kapaciteta, što znači da Njemačka neće moći skladištiti dovoljne količine za zimski period.

“Ove zime će nam vjerovatno nedostajati 30 posto prirodnog plina. To znači da ga neko neće imati i da će biti racionalizacije. Potrošači će osjetiti posljedice, ovdje u Berlinu ili u Nemačkoj. Rekli su da će termostati morati da se spuste sa 22 stepena na 17, a možda i niže”, istakao je O'Donnel.

Njemačka Vlada poduzela je određene mjere kako bi uštedila struju u trenutku dok se država, kao i cijela Evropa, suočava s prijetećom energetskom krizom. U okviru tih mjera u toku noći gasi se rasvjeta na spomenicima i drugim javnim zgradama.

Domaći potrošači i domaćinstva uživaju zakonsku zaštitu u slučaju potrebe za plinom, kao i socijalne ustanove poput bolnica.

Zabrinost zbog poskupljenja energenata i nestašice plina

Prema podacima kompanije za istraživanje tržišta GFK, u Njemačkoj je od januara do juna ove godine prodano 600.000 električnih grijalica, što je povećanje od gotovo 35 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Građani Berlina u razgovoru za Anadoliju izrazili su zabrinutost zbog daljeg povećanja troškova energije i mogućnosti nestašice plina zimi.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog cijena plina i strahujemo da će to biti veliki teret. Međutim, ljudi koji nemaju velike kuće pretpostavljam da neće upasti u velike probleme”, rekao je jedan njemački penzioner.

Student Jason ističe kako planira kupiti manji kontejner za plin kako bi energent koristio za potrebe kuhanja.

Na pitanje da li bi kupio električnu grijalicu, rekao je: “Nemaju svi novac za to, mislim da su te stvari skupe. Međutim, mislim i da je to dobra stvar za vrijeme u kojem trenutno živimo, pa ako imate novca, kupite je.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada