Shell smanjio preradu nafte zbog niskog vodostaja Rajne

Kontinuirani ekstremno niski vodostaj Rajne podigao je iznos vozarina jer neki brodovi dodiruju korito rijeke čak i kada su prazni, ukazuju stručnjaci.

Plovila pod punim teretom zahtijevaju dubinu od najmanje 1,5 metara (EPA)

Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport, javlja Reuters.

“Zbog niskog vodostaja Rajne smanjili smo kapacitet Shell Energy and Chemicals Park Rhineland. Situacija u opskrbi je izazovna, ali se njome pažljivo upravlja”, priopćila je kompanija.

Shell nije priopćio koliko je smanjio kapacitet rafinerije koja može preraditi do 17 miliona tona sirove nafte godišnje ili 345.000 barela dnevno.

Nizak vodostaj, visoke vozarine

Kontinuirani ekstremno niski vodostaj Rajne napuhao je vozarine jer neki brodovi dodiruju korito čak i kada su prazni, rekao je Lars van Wageningen iz konzultantske tvrtke Insights Global.

Razina vode u spojnoj točki Rajne Kaub u blizini Koblenza iznosi je 34 centimetra, što je jako blizu najnižim razinama zabilježenim 2018. godine. Plovila pod punim teretom zahtijevaju dubinu od najmanje 1,5 metara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada