Lufthansa otkazala 2.200 letova zbog nestašice radne snage

Opteretili su nas štrajkovi kontrolora leta, vremenske prilike i, posebno, veći broj radnika zaraženih COVID-om 19, objašnjavaju iz Lufthanse.

Putnici će biti odmah obaviješteni o otkazanom letu i dobit će, po mogućnosti, rezervacije za druge letove koji im odgovaraju (EPA)

Njemačka aviokompanija Lufthansa otkazala je za naredni mjesec dodatnih 2.200 letova iz čvorišta u Frankfurtu i Muenchenu, istaknuvši nestašicu radne snage zbog većeg broja zaraženih COVID-om 19, javlja dpa.

Prije 15-ak kompanija je izvijestila da će u julu otkazati 900 letova, nakon čega su najavili su da će “otkazati daljnjih 2.200 od ukupno 80.000 letova”.

“Otkazani će biti u prvom redu domaći njemački i letovi unutar Europe, ali ne oni na klasična odredišta za odmor, koji su dobro popunjeni u sezoni”, poručili su iz kompanije, dodavši da bi mogli promijeniti i raspored letenja.

“Dodatno su nas opteretili štrajkovi kontrolora leta, vremenske prilike i, posebno, veći broj radnika zaraženih COVID-om 19”, objašnjavaju iz Lufthanse.

Štrajk u Belgiji

Putnici će biti odmah obaviješteni o otkazanom letu i dobit će, po mogućnosti, rezervacije za druge prikladne letove. Letovi unutar Njemačke do velikih aerodroma mogli bi biti zamijenjeni željezničkom vezom, dodaju u Lufthansi.

I član grupe Lufthansa, Bruxelles Airlines otkazao je ovih dana više od 300 letova zbog trodnevnog štrajka pilota i kabinskog osoblja koji je počeo u četvrtak. Radnici se protive prevelikom radnom opterećenju i sve lošijim uvjetima rada.

Štrajk je na glavnom aerodromu Bruxelles i manjem objektu Bruxelles South Charleroi zadao probleme za nekoliko desetaka hiljada putnika, napominje agencija dpa.

Izvor: Agencije