Studija: Gubitak bioraznolikosti će sniziti mnoge kreditne rejtinge

Britanski istraživači upozoravaju da bi djelomični kolaps ključnih ekosistema mogao poharati industrije ovisne o prirodi kao što su poljoprivreda i ribarstvo.

epa09801057 A general view over the main valley of Cerro Castillo National Park at sunset, in the Aysen region, Chile, 14 February 2022 (issued 04 March 2022). The contrast of green and white make up the harmony of the natural wealth of this Chilean region. Between glaciers, rivers, forests, fjords and snowy mountains, they reveal the unique and diverse beauty of Antarctica. EPA-EFE/Alberto Valdes

Veliki gubitak biološke raznolikosti u svijetu mogao bi do kraja desetljeća prouzročiti dovoljnu ekonomsku štetu da ozbiljno snizi više od polovice nacionalnih kreditnih rejtinga, uključujući i kinesku, upozorava prva velika studija na koju se poziva Reuters.

Istraživanje koje je provela skupina britanskih sveučilišta analiziralo je niz scenarija, uključujući onaj u kojem je djelomični kolaps ključnih ekosustava poharao industrije ovisne o prirodi kao što su poljoprivreda i ribarstvo na koje se oslanjaju neka gospodarstva.

Procjenjuje se da će štetni učinak dovesti do toga da će se 58 posto od 26 zemalja koje su proučavane suočiti s barem jednim stupnjem smanjenja svog kreditnog rejtinga.

Budući da ocjene utječu na to koliko vlade moraju platiti za posuđivanje na globalnim tržištima kapitala, smanjenje bi rezultiralo s 28 do 53 milijarde dolara dodatnih troškova kamata godišnje.

“Utjecaj na rejting prema scenariju djelomičnog urušavanja usluga ekosistema u mnogim je slučajevima značajan”, navodi se u izvješću, dodajući da bi ti dodatni troškovi duga značili da vlade imaju još manje za trošenje i da bi hipotekarne stope porasle.

Najviše ugrožene Kina i Malezija

Studija koju su proveli Sveučilište East Anglia, Cambridge, Sveučilište Sheffield Hallam i Sveučilište SOAS u Londonu pokazuje da bi Kina i Malezija bile najteže pogođene, sa smanjenjem ocjena za više od šest stupnjeva u scenariju djelomičnog kolapsa.

Indija, Bangladeš, Indonezija i Etiopija suočile bi se s smanjenjem ocjena za otprilike četiri stupnja, dok bi gotovo trećina analiziranih zemalja imala više od tri.

Za Kinu bi taj pad kreditne sposobnosti tražio i dodatnih 12 do 18 milijardi dolara godišnje iz proračuna za otplatu kamata, dok bi visoko zaduženi korporativni sektor u zemlji imao dodatnih 20 do 30 milijardi dolara. Troškovi Malezije porasli bi između jedne i 2,6 milijardi dolara, dok bi kompanije trebale pokriti dodatnih jednu do 2,3 milijarde dolara.

“Što je još važnije, te bi dvije države prešle s investicijskog na špekulativni stupanj”, navodi se u izvješću.

“Gubitak bioraznolikosti može pogoditi gospodarstva na više načina. Kolaps u ribarstvu, na primjer, uzrokuje gospodarske šokove duž nacionalnih lanaca opskrbe i u drugim industrijama”, rekla je koautorica dr. Patrycja Klusak, istraživačica na Cambridgeovom institutu Bennett i izvanredna profesorica na Sveučilištu East Anglia.

Izvor: Agencije