Njemačka pokreće drugu fazu kriznog plana za gas

Pokretanje faze dva ‘alarmnog’ programa planirano je za trenutak kada vlada uoči visok rizik od dugoročne nestašice gasa.

Najveća evropska ekonomija je krajem marta pokrenula prvu fazu svog plana za vanredne situacije (Reuters)

Njemačka će pokrenuti drugu od tri faze svog plana za vanrednu situaciju s gasom, ali klauzula koja omogućava komunalnim firmama da prenesu rastuće cijene gasa na potrošače za sada neće biti aktivirana, javlja Reuters, pozivajući se na dobro upućene izvore.

Pokretanje faze dva “alarmnog” programa planirano je za trenutak kada vlada uoči visok rizik od dugoročne nestašice gasa i teoretski omogućava komunalnim firmama da prebace troškove visokih cijena na industriju i domaćinstva i tako pomognu da se smanji potražnja, prenosi Tanjug.

Smanjene isporuke ruskog gasa

Suočena sa opadajućim dotokom gasa iz Rusije, najveća evropska ekonomija je krajem marta pokrenula prvu fazu svog plana za vanredne situacije.

Prelazak na fazu dva je stvar o kojoj se spekulira otkako je ruski dobavljač Gazprom prošle sedmice smanjio isporuke gasovodom Sjeverni tok 1 na samo 40 posto kapaciteta.

U međuvremenu se oglasio i njemački ministar ekonomije Robert Habeck, rekavši kako je “smanjenje snabdjevanja gasom ekonomski napad na Njemačku od strane (ruskog predsjednika Vladimira) Putina”.

Habeck: Putin stvara nesigurnost i diže cijene

Habeck je ocijenio da je “Putinova strategija očigledno da stvori nesigurnost, podigne cijene i podijeli Njemačku kao društvo”.

“To je ono sa čim se borimo. Nadajmo se da će racionalizacija potrošnje gasa moći da se izbjegne, ali ne može biti isključena”, rekao je Habeck.

Podizanje nivoa uzbune u Njemačkoj povodom situacije s gasom predstavlja novu eskalaciju u sukobu između Evrope i Moskve od ruske invazije na Ukrajinu, koji je razotkrio zavisnost 27-članog bloka od ruskog gasa i izazvao frenetičnu potragu za alternativnim izvorima energije, navodi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada