Inflacija u Hrvatskoj na rekordnih 10,8 posto

Najviše su porasle cijene prijevoza, za 19 posto, potom sa 15,2 posto rasta slijede hrana i bezalkoholna pića, te usluge restorana i hotela sa 12,1 posto.

Inflacija je u prošlosti u Hrvatskoj najviša bila u julu 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto (Pixsell)

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u Hrvatskoj su u maju ove godine porasle za 10,8 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najviša stopa inflacije otkad se vodi statistika, javlja Hina.

Inflacija je u maju nastavila ubrzavati, a do danas najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabilježena je u aprilu, kada je iznosila 9,4 posto. Prije aprila 2022. godine, inflacija je najviša bila u julu 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u maju bile u prosjeku više za 1,4 posto u odnosu na aprila, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 5,4 posto, stoji u statitičkom izvješću.

Jedino su pojeftinile komunikacijske usluge

Na godišnjoj razini porasle su gotovo sve kategorije, a najviše cijene prijevoza, za 19 posto. S 15,2 posto rasta slijede hrana i bezalkoholna pića, usluge restorana i hotela s 12,1 posto, potom kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 11,7 posto, pa kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 9,2 posto. Nadalje, cijene odjeće i obuće porasle su za 8,9 posto, rekreacije i kulture za 6,6 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 6,2 posto, dok primjerice alkoholna pića i duhan bilježe rast od 1,4 posto.

Jedini pad cijena na godišnjoj razini bilježe komunikacije, za 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku također porasle cijene prijevoza, za tri posto, zatim hrane i bezalkoholnih pića, za 2,1 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 1,5 posto, rekreacije i kulture za 1,4, a odjeće i obuće te restorana i hotela za po 1,1 posto.

Izvor: Agencije