Stopa inflacije u Njemačkoj dostigla rekord

Potrošačke cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji su skočile za 8,7 posto u maju u odnosu na godinu ranije, podstaknute prije svega poskupljenjem energije i hrane.

Pokazatelji o inflaciji pojačavaju pritisak na vladu u Berlinu (Reuters)

Stopa inflacije u Njemačkoj dostigla je još jedan historijski maksimum u maju, povećavši dodatno pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da što prije okonča program podsticaja iz perioda pandemije.

Potrošačke cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji su skočile za 8,7 posto u maju u odnosu na godinu ranije, podstaknute prije svega poskupljenjem energije i hrane, prema današnjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Analitičari koje je anketirala agencija Bloomberg predviđali su rast inflacije od 8,1 posto, prenosi Tanjug.

Izvještaj Destatisa dolazi samo deset dana uoči ključnog sastanka ECB-a na kojem zvaničnici trebaju objaviti završetak masivnog programa kupovine obveznica i potvrditi planove za podizanje referentnih kamatnih stopa u julu, što će biti prvo povećanje nakon više od jedne decenije.

Pritisak na vladu

Pojedini funkcioneri iz Upravnog vijeća ECB-a iznijeli su mišljenje da bi kamate trebalo povećati za pola procentnog poena, a ne za četvrtinu poena za šta se zalaže većina članova.

Pokazatelji o inflaciji pojačavaju pritisak na vladu u Berlinu jer su budžeti domaćinstava u sve većem škripcu.

Ministar finansija Christian Lindner rekao je da je borba protiv skoka cijena “glavni prioritet” vlade, istovremeno zagovarajući okončanje ekspanzivne fiskalne politike.

“Inflacija je ogroman ekonomski rizik. Moramo se boriti protiv nje kako ne bi došlo do ekonomske krize i do inflatorne spirale u kojoj inflacija hrani samu sebe”, rekao je Lindner na konferenciji za novinare u Berlinu.

Kreatori politike ECB-a, uključujući predsjednicu Christine Lagarde, izrazili su sličnu zabrinutost, upozoravajući na rizik da se uznemirujuće uporan rast potrošačkih cijena ukorijeni i uguši potrošnju u vrijeme dok se industrija bori s dugotrajnim problemima uskih grla u lancima dobavljača i neizvijesnostima vezanim za snabdijevanje energijom nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi Bloomberg.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada