Lagarde odbacila spekulacije da eurozona ide ka recesiji

Predsjednica Evropske centralne banke rekla je da će inflaciju ublažiti snažna ljetna sezona, velika štednja domaćinstava i ‘najniža stopa’ nezaposlenosti u eurozoni.

Prvo povećanje kamatne stope trebalo bi se dogoditi u julu, rekla je Christine Lagarde (EPA)

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde odbacila je u utorak spekulacije da eurozona ide ka recesiji.

“U ovom trenutku ne vidimo recesiju u eurozoni. Ne razmatramo to kao najniže polazište u našim scenarijima”, rekla je ona na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Nabrojala je “najnižu stopu” nezaposlenost u zoni jedinstvene valute, veliku štednju domaćinstava i izglede za snažnu ljetnju sezonu turističke industrije, kao sile koje će ublažiti negativne utjecaje rata u Ukrajini i rastuće inflacije.

Povećanje kamatne stope

Euro je nakon emitiranja njene izjave neutralizirao pad prema američkom dolaru, zabilježen na ranom trgovanju, i dostigao najviši nivo od 1,0724 dolara, a ojačao je i u odnosu na druge valute, uključujući švicarski franak i britansku funtu, prenosi njujorška agencija Bloomberg.

Lagarde je u ponedjeljak iznijela svoju viziju narednih koraka ECB-a u blogu objavljenom na web stranici centralne banke eurozone, najavljujući da će do kraja trećeg kvartala banka vjerovatno napustiti politiku negativnih kamata i povećati stope.

Prvo povećanje kamatne stope trebalo bi se dogoditi u julu, navela je ona.

Lagarde je odbila kazati da li ECB možda razmišlja o povećanju kamate za 50 baznih poena, navodi Bloomberg.

Izvor: Agencije