Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

Prenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora.

Fabris Peruško je istakao kako je ovim završen proces kupovine koji je počeo 2014. godine (Al Jazeera)

Fortenova grupa je  izvijestila da je 1. aprila stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik ovog trgovačkog lanca.

Prenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu, okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora, navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je istakao kako je tom transakcijom završen proces kupovine, koji je počeo još 2014. godine.

Posebna simbolika je u tome da je zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe.

“Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i financijskih međukoraka, koji su svi vodili ka istom cilju – formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji”, rekao je Peruško.

Ostvarili napredak tokom proteklih godina

Naveo je kako je u protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključen postupak isključenja malih dioničara, ali što je još važnije, počeli su ostvarivati pune potencijale svog poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiraju natrag u Grupu.

Peruško je naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinirani udio u Bosni i Hercegovini.

“Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za daljnje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima”, istaknuo je Peruško.

Izvršni direktor Fortenova grupe za finansije James Pearson je kazao kako je isplata manjinskim dioničarima od 22,4 miliona eura izvršena korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje njihovu sve veću finansijsku i poslovnu snagu.

“Grupa je ostvarila velik napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast”, izjavio je povodom te transakcije Pearson.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada