Rosneft pokušao prodati naftu za rublje, ali su ga kupci ignorisali

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je krajem prošlog mjeseca da ‘neprijateljske’ zemlje, koje su Moskvi uvele sankcije, moraju plaćati plin u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

Rosneft je na aukciji ponudio 6,5 miliona tona nafte, koje su trebale biti isporučene iz ruskih luka u maju i junu, ali nije stigla nijedna ponuda (EPA)

Ruska naftna kompanija Rosneft nije uspjela prodati naftu na velikoj aukciji koja je trebala biti test spremnosti kupaca u Aziji da “crno zlato” plate avansno – u rubljama, izvijestili su trgovci, prenosi Reuters.

Moskva je priznala da ima problema s izvozom nafte zbog sankcija koje su joj uvedene od početka, kako je naziva, “posebne operacije” u Ukrajini. Zato je najavila pojačanu saradnju s Azijom.

SAD je uveo embargo na rusku naftu, ali EU je znatno više ovisan o ruskim energentima i još raspravlja o toj mjeri. Ekonomisti upozoravaju da bi potpuni embargo na ruski plin gurnuo europsku ekonomiju u recesiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je krajem prošlog mjeseca da “neprijateljske” zemlje, koje su Moskvi uvele sankcije, moraju plaćati plin u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

Testiranje spremnosti kupaca

Prošle sedmice ruski naftni div Rosneft odlučio je testirati spremnost kupaca u Aziji da naftu plaćaju avansno, u rubljama. Rosneft je na aukciji ponudio 6,5 miliona tona nafte, koje su trebale biti isporučene iz ruskih luka u maju i junu, ali do ponedjeljka nije stigla nijedna ponuda, naveli su trgovci.

U Rosneftu nisu odmah odgovorili na upit da kometiraju tu informaciju.

Uvjeti aukcije jako su teški, rekli su trgovci, dodavši i da bi Rosneft teško prodao naftu i da nisu izmijenjeni budući da većina europskih naftnih kompanija i trgovinskih kuća postupno obustavlja nabavu nafte od te ruske kompanije.

Indijske rafinerije nisu dostavile ponudu, a dio barela namijenjenih Dalekom istoku nudio se s previše kratkim rokom isporuke.

Indija kupuje dvostruko više ruske nafte

Indija je od početka ruske invazije na Ukrajinu udvostručila kupovinu ruske nafte, uprkos apelima Washingtona da smanji nabavu, podsjeća Reuters.

“Konkretni uvjeti i kratki rok zahtijevaju pojedinačne pregovore”, rekao je izvor u azijskoj trgovinskoj kući, dodavši da bi se dio ponuđenih barela mogao prodati u poslovima daleko od očiju javnosti.

Drugi upućeni izvor rekao je da je glavni cilj aukcije bio “najaviti tržištu da će se morati plaćati u rubljama” i to je, po njegovim riječima, postignuto, prenosi Hina.

Izvor: Agencije