Inflacija u eurozoni na rekordnih 7,5 posto

Glavni razlog snažnog ubrzanja inflacije su rekordno visoke cijene goriva i prirodnog plina koje su dodatno povećali rat u Ukrajini i sankcije Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju.

Rast potrošačkih cijena u 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu u martu je bio znatno snažniji nego u februaru (AP)

Inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u martu, dosegnuvši novu rekordnu razinu od 7,5 posto, potaknuta skokom cijena goriva i prirodnog plina, ali i osjetnim poskupljenjem hrane, pokazale su prve procjene Eurostata.

Procjena pokazuje da je rast potrošačkih cijena u 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u martu bio znatno snažniji nego u februaru kada su cijene na godišnjoj razini uvećane 5,9 posto.

Glavni su razlog snažnog ubrzanja rekordno visoke cijene goriva i prirodnog plina koje su dodatno poduprli rat u Ukrajini i sankcije Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju, javlja Reuters.

Energija i hrana najviše poskupjele

Cijene energije u martu su u eurozoni bile za 44,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 32-postotnog rasta u februaru.

Izrazito je poskupjela i svježa hrana, za 7,8 posto u odnosu na prošlogodišnji mart, nakon 6,2-postotnog poskupljenja u februaru, pokazuju prve procjene.

Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, stopa inflacije iznosila je u martu 3,2 posto, izračunali su europski statističari, što znači da se još više udaljila od ciljane razine Europske središnje banke (ECB) od dva posto. U februaru je iznosila 2,9 posto.

Izvor: Agencije