MMF: Cijena oporavka Ukrajine već je sada ogromna

MMF je odobrio 1,4 milijarde dolara hitnog zajma za Ukrajinu kako bi se podmirile hitne potrebe i pomoglo da se ublaži ekonomski uticaj invazije.

Zgrade uništene u ruskom granatiranju Harkova (Reuters)

Cijena ekonomskog oporavka i rekonstrukcije ratom razorene Ukrajine je “već ogromna”, a potrebna je i hitna pomoć dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, izjavila je Kristalina Georgieva, šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Njena izjava uslijedila je nakon što je MMF odobrio 1,4 milijarde dolara hitnog zajma za Ukrajinu kako bi se podmirile hitne potrebe i pomoglo da se ublaži ekonomski uticaj invazije, prenosi Beta.

Prethodno je 700 miliona dolara isplaćeno Ukrajini u decembru i 2,7 milijardi dolara u hitnim rezervama koje je Ukrajina dobila u augustu kao dio svoje uobičajene alokacije MMF-a.

Ta organizacija, koja okuplja 190 država svijeta, daje zajmove i drugu finansijsku podršku zemljama u krizi kako bi pomogla u obnavljanju ekonomske i finansijske stabilnosti.

Sankcije ozbiljno pogodile Rusiju

Glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je prethodno ocijenio da je cijena oporavka i rekonstrukcije u ovom trenutku bar 100 milijardi dolara.

Georgieva je rekla da je prerano za tačnu procjenu troškova, ali je priznala da bi oni mogli biti blizu tome.

Prema njenim riječima, ekonomske i finansijske sankcije bez presedana koje su Rusiji uvele SAD i njihovi evropski saveznici, donijele su ozbiljne ekonomske poremećaje, zapanjujuću inflaciju i štetu životnom standardu ruskog naroda. Duboka recesija je izvjesna, prognozirala je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada