Čelnici EU traže model smanjenja ovisnosti o ruskim energentima

Stručnjaci upozoravaju da je evropska ovisnost o ruskoj nafti, a pogotovo gasu, neusporedivo veća u odnosu na SAD i Veliku Britaniju, i da bi takav korak za EU, bar u kratkom roku, bio neizvodiv.

EU iz Rusije uvozi oko 40 procenata potrebnog gasa i 30 procenata nafte (EPA)

Čelnici članica Evropske unije na dvodnevnom sastanku u Parizu trebaju razgovarati o modelu smanjenju energetske ovisnosti o ruskim energentima, uključujući i “odvajanje” od ruskog gasa i nafte, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Na pitanje Tanjuga razmatra li EU zabranu uvoza nafte i gasa iz Rusije, po ugledu na SAD i Veliku Britaniju, u Komisiji kažu da EU i u tim koracima “blisko koordiniše” sa partnerima sa Zapada.

“Evropa, SAD i Velika Britanija su složne oko toga da se moramo odvojiti od ruske energije što je brže moguće. Mi smo predstavili plan kako da smanjimo našu ovisnost o ruskom gasu do 2030. godine. Ovo pitanje će biti razmotreno među liderima EU na sastanku u Parizu”, rekao je portaprol Komisije, Tim McPhie.

Prema njegovim riječima, Unija je pokazala da u vanrednim okolnostima može donositi vanredne odluke i reagovati brzo ako se pokaže politička želja i nađu investicije.

“Biće vrlo teško, ali i izvodivo”, navode u Komisiji.

EU spreman na nove sankcije

U Evropskoj komisiji podsjećaju da je EU do sada pokrenuo tri paketa oštrih sankcija protiv Rusije i Bjelorusije i da je spreman usvojiti “dalje mjere ukoliko to bude neophodno”.

Kao dio globalnog odgovora na rat u Ukrajini i uskraćivanje prihoda Moskvi da kroz “novac od izvoza energenata finansira vojsku”, SAD i Velika Britanija već su donijele odluke o zabrani uvoza ruske nafte, gasa i uglja.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je evropska ovisnost o ruskoj nafti, a pogotovo gasu, neusporedivo veća u odnosu na SAD i Veliku Britaniju i da bi takav korak za EU, bar u kratkom roku, bio neizvodiv.

EU iz Rusije uvozi oko 40 procenata potrebnog gasa i 30 procenata nafte, dok je uvoz Velike Britanije tek pet procenata gasa.

Nemoguće brzo pronaći zamjenu

Iz Moskve je takođe stigla ocjena da je za EU “nemoguće brzo pronaći zamjenu za rusku naftu”.

“Biće potrebne godine, a za evropske potrošače će to biti mnogo skuplje. Ovakav ishod će najviše povrijediti njih”, poručio je Aleksander Novak, zamjenik premijera Rusije.

Istovremeno se upozorava i da bi smanjena isporuka ruskih energenata dovela do veće upotrebe uglja u zemljama članicama što bi bilo u potpunosti suprotno sa EU politikom zelene tranzicije i dovelo do dodatnih katastrofalnih posljedica po klimu.

Evropska komisija predstavila je svoj plan diverzifikacije snabdjevača i izvora goriva i bolju energetsku efikasnost koji bi, kako se očekuje u Briselu, do kraja godine trebao da za dvije trećine smanji ovisnost o ruskom gasu, a prije 2030. godine i potpuno ukine ovisnost o ruskim energentima.

U EU navode da je već pojačan uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD-a, a da se razgovara sa Azerbejdžanom i zemljama Zaliva, na prvom mjestu Katarom, kako bi se nadomjestila potrošnja od 155 milijardi kubnih metara gasa što predstavlja evropski uvoz iz Rusije u 2021. godini.

Izvor: Agencije