Nafta završava turbulentnu 2022. s drugim godišnjim rastom cijena

Cijene nafte su na putu da turbulentnu 2022. godinu, koju su obilježile oskudna ponuda zbog rata u Ukrajini i slabljenje potražnje u Kini, završe s drugim uzastopnim godišnjim rastom.

Nagli uspon cijena nafte krenuo je neposredno poslije izbijanja rata u Ukrajini uslijed straha od smanjenja isporuka (Reuters)

Cijene nafte su na putu da turbulentnu 2022. godinu, koju su obilježile oskudna ponuda zbog rata u Ukrajini i slabljenje potražnje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, završe s drugim uzastopnim godišnjim rastom.

Nagli uspon cijena ovog energenta krenuo je neposredno poslije izbijanja rata u Ukrajini uslijed straha od smanjenja isporuka, pri čemu je globalno referentna nafta Brent dostigla u martu nivo od 139,13 dolara po barelu, najviši od 2008. godine, prenosi Tanjug.

Cijene su se u drugoj polovini 2022. “ohladile” zbog zabrinutosti vezanih za potencijalnu globalnu recesiju.

“Ovo je bila izuzetna godina za robna tržišta, pri čemu su rizici na strani ponude doveli do povećane volatilnosti i rasta cijena. Nastupajuća 2023. će biti još jedna godina neizvjesnosti, sa dosta turbulencija“, kaže Ewa Manthey, analitičarka u holandskoj ING banci, prenosi Reuters.

Evropska nafta Brent je porasla u petak za pet centi na 83,51 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta oslabila za 12 centi, ili za 0,2 posto, na 78,28 dolara za barel.

Godinu koja je na izmaku, Brent će, prema trenutnoj računici, zaključiti s rastom cijene od 7,0 posto, nakon što je u 2021. skočila za 50 procenata. Američka nafta, koja je prošlu godinu završila s rastom od 55 procenata, na putu je da 2022. zaključi s dobitkom od 4,1 posto.

Oprez investitora

Cijene oba međunarodno referentna tipa nafte su 2020. godine snažno pale zbog COVID pandemije koja je desetkovala potražnju.

“Investitori ulaze u 2023. s oprezom, spremni za dalja povećanja kamata i očekujući recesiju širom svijeta. Volatilnosti na tržištu se vjerovatno neće brzo smiriti, tako da nam predstoji još jedna veoma neizvjesna godina”, ocjenjuje Craig Erlam, analitičar brokerske kuće OANDA.

Mada porast putovanja na odmor krajem godine i ruska zabrana prodaje sirove nafte i naftnih derivata “neprijateljskim”  zemljama podupiru cijene, ograničenu ponudu će neutralizirati pad potrošnje uslijed pogoršanja ekonomskog okruženja iduće godine, smatra analitičar kompanije CMC Markets, Leon Li.

“Očekuje se da će globalna stopa nezaposlenosti ubrzano porasti 2023, što će ograničiti potražnju za energijom. Stoga mislim da bi cijene nafte mogle da padnu na 60 dolara sljedeće godine”, rekao je on.

Do pada cijena nafte u drugoj polovini 2022. došlo je uslijed podizanja kamata centralnih banaka kako bi zauzdale galopirajuću inflaciju, što je podstaklo jačanje američkog dolara. To je robu denominovanu u dolarima učinilo skupljom kupcima koji imaju druge valute, što se odrazilo na smanjenje njihove potražnje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada