ExxonMobil tuži EU zbog poreza na neočekivane prihode naftnih kompanija

Porez na neočekivani prihod nameće se firmama koje imaju korist od nečega za šta nisu odgovorne, a energetske kompanije sada zarađuju znatno više novca od prodaje nafte i gasa.

Na nedavnom sastanku investitora, glavni finansijski direktor ExxonMobila procijenio je da bi novi porez EU-a koštao kompaniju 'više od dvije milijarde dolara' (EPA)

Američki energetski gigant ExxonMobil tužio je Evropsku uniju (EU) kako bi je primorao da odustane od novog poreza na neočekivane prihode naftnih kompanija.

Porez na neočekivani prihod nameće se firmama koje imaju korist od nečega za šta nisu odgovorne, a energetske kompanije sada zarađuju znatno više novca od prodaje nafte i gasa, dijelom zbog problema u snabdijevanju nastalih uslijed ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Beta.

Kompanija ExxonMobil, koja je u oktobru prijavila tromjesečni profit od gotovo 20 milijardi dolara, optužila je EU da je uvođenjem poreza prekoračila zakonska ovlaštenja.

ExxonMobil naziva tu mjeru “kontraproduktivnom” i tvrdi, kao i druge velike kompanije u sektoru nafte i gasa, da se na taj način obeshrabruju investicije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u septembru je objavila plan prema kojem velike kompanije za naftu, gas i ugalj treba da plate porez na uvećani profit u 2022. godini.

Novi porez

Plan predviđa da kompanije plaćaju porez od 33 posto na ovogodišnji profit koji je najmanje 20 posto veći od prosječne dobiti za prethodne tri godine.

U tužbi podnijetoj Opštem sudu EU-a, sa sjedištem u Luksemburgu, ExxonMobil je također naveo da novi porez podriva povjerenje investitora.

Na nedavnom sastanku investitora, glavni finansijski direktor ExxonMobila procijenio je da bi novi porez EU-a koštao kompaniju “više od dvije milijarde dolara”.

Evropska komisija tvrdi da je novi porez “potpuno u skladu sa pravom EU-a”.

EU nastoji da nađe alternativne izvore za onu količinu energenata koju je do ove godine nabavljala iz Rusije. Ministri članica EU-a procjenjuju da mogu da prikupe 140 milijardi eura uvođenjem nameta kompanijama koje ostvaruju veći profit nego ranije zbog povećane tražnje.

Izvor: Agencije