United Airlines naručio 200 aviona od Boeinga

Narudžba američkog avioprevoznika ima katalošku cijenu od oko 43 milijarde dolara i veliki je poticaj za američkog proizvođača aviona.

U augustu je Boeing konačno nastavio isporuke modela 787 (EPA)

United Airlines je saopćio da naručuje 100 aviona Boeing787 Dreamlines te 100 modela 737 MAXD.

Narudžba američkog avioprevoznika ima katalošku cijenu od oko 43 milijarde dolara i veliki je poticaj za američkog proizvođača aviona, koji se ove godine suočio s političkim i proizvodnim problemima vezanim uz dva aviona.

Velika Unitedova narudžba odražava optimizam u pogledu porasta potražnje za međunarodnim putovanjima na duge relacije i njegovu želju da zamijeni starije avione.

Boeing je saopćio da je to najveća narudžba Dreamlinera do sada, a United da je to najveća dosadašnja narudžba širokotrupnih aviona nekog američkog prevoznika.

United je, također, saopćio da će što prije odgoditi svoju prethodno najavljenu narudžbu od 45 aviona Airbus A350 do 2030. godine.

Izvršni direktor Uniteda Scott Kirby rekao je da je jedan od ključnih faktora u odluci između Boeinga i Airbusa za njihovu veliku širokotrupnu narudžbu njihova trenutna flota Boeinga 787.

“Kada pokušavamo zaposliti 2.500 pilota godišnje i proširiti aviokompaniju, uvođenje nove vrste flote to dramatično usporava”, kazao je Kirby.

‘Zarađujemo više novca’

Izvršni direktor komercijale Uniteda Andrew Nocella rekao je da će narudžba omogućiti zamjenu starijih aviona novim modelima koji štede gorivo, s više vrhunskih sjedala koja nose više tereta i lete brže.

Tako “zarađujemo više novca”, rekao je Nocella.

U augustu je Boeing konačno nastavio isporuke modela 787, nakon što su ga problemi s proizvodnjom u maju prošle godine natjerali na obustavu isporuka.

Savezna uprava za avijaciju je u julu odobrila Boeingov plan inspekcije i rekonstrukcije potreban za ispunjavanje certifikacijskih standarda i pregledava svaki avion prije isporuke.

Američki Kongres je prošle sedmice odbio produžiti Boeingu nadolazeći rok kojim bi se nametnuli novi sigurnosti standardi za modele MAX 7 i MAX 10.

Unitedovih 80 od 100 novih aviona je modela MAX 10.

Boeing je mjesecima lobirao kako bi uvjerio zakonodavce da odustanu od roka koji se odnosi na njegove avione MAX 7 i MAX 10, a koji je nametnuo Kongres 2020. godine, nakon dvije teške nesreće 737 MAX, u kojima je poginulo 346 ljudi u Indoneziji i Etiopiji.

Izvor: Agencije