Upozorenje MMF-a: Izgledi za svjetsku ekonomiju sve sumorniji

Međunarodni zajmodavac je u oktobru blago snizio prognozu svjetskog ekonomskog rasta u narednoj godini sa 2,9 na 2,7 posto.

Burza
Zaoštravanje energetske krize u Evropi ozbiljno bi naškodilo rastu i dodatno bi doprinijelo rastu cijena, upozorava MMF (AP)

Izgledi za svjetsku ekonomiju danas su još sumorniji nego što su bili u oktobru, posebno u Evropi, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Pogoršanje u MMF-u pripisuju postroženoj monetarnoj politici kojom centralne banke pokušavaju obuzdati tvrdokorno visoku inflaciju, te slabašnom rastu u Kini, kontinuiranim poremećajima u nabavi i nesigurnoj opskrbi hranom zbog ruske invazije na Ukrajinu, javlja Reuters.

Međunarodni je zajmodavac u oktobru blago snizio prognozu svjetskog ekonomskog rasta u 2023. godini sa 2,9 na 2,7 posto.

Pokazatelji potvrđuju da su izgledi sumorniji, posebno u Evropi, objavio je MMF na blogu uoči samita čelnika grupe G20 u Indoneziji.

Strah od novih poskupljenja

Indeksi menadžera nabave koji mjere aktivnost u industriji i uslužnom sektoru signaliziraju slabost u većini velikih ekonomija u sastavu G20. Aktivnost klizi prema negativnom području, a inflacija je i dalje visoka, ističu u MMF-u.

Zaoštravanje energetske krize u Evropi ozbiljno bi naškodilo rastu i dodatno bi potaknulo rast cijena. Ako period visoke inflacije potraje, centralne banke mogle bi podići kamatne stope više no što se očekuje, a uvjeti za financiranje mogli bi biti postroženi.

To donosi veći rizik dužničke krize za ranjive ekonomije, upozoravaju u MMF-u.

Tim rizicima pridružuju se i fragmentacija globalne ekonomije i vremenske nepogode, zaključuju.

Izvor: Agencije