Tata Grupa poslije 70 godina ponovo vlasnik Air Indie

Konglomerat Tata, aktivan u nizu sektora od autoindustrije do čelika, u oktobru je pobijedio na tenderu za preuzimanje državne aviokompanije.

Air India je osnovana 1932. godine, a nacionalizirana je 1953. (EPA)

Indijska Tata Grupa preuzela je kontrolu nad državnim prijevoznikom Air Indiom, povrativši vlasništvo nad tom aviokompanijom poslije skoro 70 godina, javlja Reuters.

Konglomerat Tata, aktivan u nizu sektora od autoindustrije do čelika, u oktobru je pobijedio na tenderu za preuzimanje Air Indie, prema sporazumu vrijednom 2,4 milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Time je okončana jednogodišnja bitka premijera Naredne Modija za privatizaciju finansijski posrnule aviokompanije, koja se održavala na površini korištenjem sredstava poreskih obveznika.

Transakcija za preuzimanje Air Indie završena je tako što je vlada dobila gotovo 360 miliona dolara kapitala, a Tata je preuzela više od dvije milijarde dolara duga kompanije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prava letenja

Ugovor uključuje tri preduzeća – Air Indiu kao prevoznika sa punim servisom, njenu niskotarifnu podružnicu Air Indiu Express, i firmu AI SATS koja pruža aerodromske i kargo usluge.

Kupovina Air Indie koja je opterećena dugovima omogućit će Tati momentalni pristup dragocjenim pravima letenja i aerodromskim slotovima, ali rukovodioci u avioindustriji kažu da će borba za finansijski preokret i vraćanje kvaliteta usluga tog prevoznika na nekadašnji visok nivo biti teška.

Aviokompanija, čija je maskota maharadža, nekada je bila poznata po svojim raskošnim putničkim kabinama u avionima i vrhunskoj usluzi za šta se zalagao njen osnivač JRD Tata. Air India je osnovana 1932. godine, a nacionalizirana je 1953.

Izvor: Agencije