Svjetska banka obustavila objavljivanje ‘Doing Business’ liste

Zbog nepravilnosti u podacima 2018. i 2020. godine, rukovodstvo Svjetske banke odlučilo je da privremeno obustaviti objavljivanje liste na kojoj su rangirane zemlje po uslovima poslovanja.

Rukovodstvo Svjetske banke pokrenulo je niz pregleda i revizije izvještaja i njihove metodologije (Reuters)

Svjetska banka saopćila je u izvještaju o poslovanju da je privremeno ukinula objavljivanje godišnje “Doing Business” liste, na kojoj su rangirane zemlje po uslovima poslovanja, zbog nepravilnosti u izvještajima iz 2018. i 2020. godine, prenijela je Beta.

“Povjerenje u istraživanja Svjetske banke je od vitalnog značaja. Istraživanje Svetske banke informira kreatore politika, pomaže zemljama da donose bolje odluke na osnovu ovih informacija i omogućava zainteresiranim stranama da preciznije mjere ekonomska i društvena poboljšanja.

Takva istraživanja su, također, bila dragocijeno oruđe za privatni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu, novinare i druge, proširujući razumijevanje globalnih pitanja”, navela je Svjetska banka.

Najavljen novi pristup

Kako je objašnjeno, zbog nepravilnosti u podacima u “Doing Business” izvještajima 2018. i 2020. godine, koje su prijavljene “interno” u junu 2020. godine, rukovodstvo Svjetske banke odlučilo je privremeno obustaviti objavljivanje te liste i pokrenulo je niz pregleda i revizije izvještaja i njihove metodologije.

“Grupacija Svjetske banke ostaje čvrsto posvećena unapređenju uloge privatnog sektora u razvoju i pružanju podrške vladama u kreiranju regulatornog okruženja koje to podržava. Ubuduće ćemo raditi na novom pristupu procjeni poslovne i investicione klime”, poručili su iz Svjetske banke.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO