VW postigao nagodbu s bivšim čelnicima od 288 miliona eura

Volkswagen je s bivšim čelnicima kompanije, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna, postigao nagodbu od 288 miliona eura u vezi sa skandalom ‘dieselgate’.

Nagodba još treba biti odobrena na godišnjoj Generalnoj skupštini kompanije 22. jula (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) je saopćio u srijedu da je s bivšim čelnicima kompanije, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna, postigao nagodbu od 288 miliona eura u vezi sa skandalom “dieselgate”.

Na ime nagodbe, iz VW-ov programa osiguranja od odgovornosti direktora i zvaničnika biće isplaćeno gotovo 270 miliona eura, a u to je uključeno i poravnanje s bivšim direktorom Audija Rupertom Stadlerom.

Nagodba još treba biti odobrena na godišnjoj Generalnoj skupštini kompanije 22. jula, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Volkswagen je krajem marta saopćio da će tražiti odštetu od Winterkorna i Stadlera zbog kršenja dužnosti vođenja brige prema zakonu o akcijama korporacije.

Winterkorn kršio dužnosti

VW je zaključio da je Winterkorn prekršio svoju dužnost jer nije u potpunosti i dovoljno brzo razjasnio okolnosti u vezi s upotrebom nezakonitog softvera u nekim dizel motorima prodatim na tržištu Sjeverne Amerike između 2009. i 2015. godine.

Kao dio dogovora, Winterkorn i Stadler platit će 11,2 miliona eura, odnosno 4,1 milion eura.

Bivši član Upravnog odbora Audija Stefan Knirsch je pristao platiti milion eura, a bivši član Upravnog odbora Porschea Wolfgang Hatz 1,5 miliona eura, saopćio je VW.

Izvor: Agencije