Lagarde: Cijene će vjerovatno nastaviti rasti

Još smo u fazi u kojoj se ekonomija ponovo otvara, a efekti pandemije još nisu u potpunosti nestali, kaže čelnica Evropske centralne banke.

Christine Lagarde: Postoji zabrinutost oko toga koliko će dugo inflacija trajati (EPA)

Visoke stope inflacije će vjerovatno i dalje rasti do kraja godine, ali monetarna politika mora ostati strpljiva i uporna, jer će se rastuće cijene vjerovatno usporiti, izjavila je u petak čelnica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

“Još smo u fazi u kojoj se ekonomija ponovo otvara, a efekti pandemije još nisu u potpunosti nestali“, rekla je ona u govoru na 31. Evropskom bankarskom kongresu održanom u Frankfurtu.

Istakla je da rastuće cijene energije, problemi u lancima snabdijevanja i pandemija korona virusa dovode do različitih poteškoća u pojedinim sektorima, prenosi Anadolija.

“Ova inflacija je nepoželjna i bolna te naravno postoji zabrinutost oko toga koliko će dugo trajati”, rekla je Lagarde, dodajući da ECB pomno prati razvoj događaja.

Visok nivo inflacije

Naglasila je da treba identificirati glavne pokretače inflacije kako bi se shvatilo kako monetarna politika treba reagirati u sadašnjim okolnostima.

“Ti pokretači će vjerovatno nestati u srednjem roku, što je momenat koji je bitan za monetarnu politiku, ali će vjerovatno usporiti tempo oporavka u bliskoj budućnosti”, kazala je Lagarde.

Prema podacima objavljenim ranije ove sedmice, inflacija u eurozoni dostigla je u oktobru 4,1 posto, zbog povećanja troškova energije, što je najviši nivo u posljednjih 13 godina.

Izvor: Agencije