Direktorica Georgieva dobila puno povjerenje MMF-a

Kompanija WilmerHale optužila je čelnicu Međunarodnog monetarnog fonda da je 2017. godine pritiscima uticala na osoblje Svjetske banke kako bi promijenilo podatke Kine.

Odbor ima povjerenja u predanost Kristaline Georgieve da zadrži najveće standarde upravljanja i integriteta (EPA)

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je puno povjerenja direktorici Fonda Kristalini Georgievoj, nakon što su proučili optužbe na njen račun za pritiske na osoblje Svjetske banke da izmijeni podatke za Kinu.

Izvršni odbor tako je odlučio nakon što je proučio izvještaj kompanije WilmerHale, u kojem se Georgievu optužuje da je 2017. godine, kada je bila izvršna direktorica Svjetske banke, pritiscima utjecala na njeno osoblje kako bi promijenilo podatke Kine da bi se poboljšao rezultat te zemlje na Doing Business listi, prenosi Hina.

Odbor je izjavio da ima povjerenja u predanost Georgieve da zadrži najveće standarde upravljanja i integriteta.

Nedostatak direktnih dokaza

U isto vrijeme istakli su da planiraju dodatne korake kako bi osnažili mjere zaštite kojima bi se štitila nepristranost osoblja MMF-a, kao i osigurali kanale za pritužbe i neslaganja.

Američka ministrica finansija Janet Yellen poručila je Georgievoj da je izvještaj o radu Svjetske banke o njenom radu “otvorilo legitimna pitanja”, ali da je zbog nedostatka direktnih dokaza promjena vodstva MMF-a bila neopravdana.

U izjavi je istaknula da se trebaju poduzeti “proaktivni koraci kako bi se osnažio integritet i vjerodostojnost MMF-a”, a da Georgieva i drugi lideri MMF-a moraju obnoviti predanost transparentnosti u istraživanju, analizi i politikama Fonda, istaknulo je Ministarstvo finansija SAD-a u saopćenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada