Lagarde: Dolazni podaci nagovještavaju snažan oporavak

Inflaciju u eurozoni 'guše' niske cijene energije i slabi pritisci na povećanje cijena u uvjetima ublažene tražnje i značajnog zastoja na tržištu rada (EPA)
Inflaciju u eurozoni 'guše' niske cijene energije i slabi pritisci na povećanje cijena u uvjetima ublažene tražnje i značajnog zastoja na tržištu rada (EPA)

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde nagovijestila je snažan ekonomski oporavak eurozone u trećem kvartalu i najavila da će banka pomno pratiti utjecaj aprecijacije eura na srednjoročne izglede kretanja inflacije.

“Podaci koje smo dobili od našeg posljednjeg sastanka o monetarnoj politici u julu ukazuju na snažan oporavak aktivnosti, uglavnom u skladu s našim ranijim očekivanjima”, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sjednice ECB-a, prenosi Tanjug.

U tom kontekstu, ECB je blago poboljšao procjenu rasta za 2020. godinu i sada očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 8,0 posto, u odnosu na junsku prognozu o padu od 8,7 procenata.

Za 2021. godinu projektira rast BDP-a od 5,0 posto, a za godinu kasnije od 3,2 procenta.

Pritisak na potrošnju i investicije

Lagarde je navela da se domaća tražnja u eurozoni znatno oporavila sa minimalnih nivoa zabilježenih u prethodnim mjesecima, ali je upozorila da “povećana neizvjesnost po pitanju ekonomskih izgleda i dalje vrši pritisak na privatnu potrošnju i poslovne investicije”.

Prema njenim riječima, oporavak još okružuju značajne neizvjesnosti, koje se u velikoj mjeri odnose na budući razvoj pandemije i uspješnost u provođenju mjera za njeno stavljanje pod kontrolu.

Šefica ECB-a je, također, navela da inflaciju u eurozoni “guše” niske cijene energije i slabi pritisci na povećanje cijena u uvjetima ublažene tražnje i značajnog zastoja na tržištu rada.

Lagarde je naglasila da je ECB razmatrala aktuelnu aprecijaciju eura i poručila da će “pažljivo pratiti” kretanje kursa u budućnosti.

Euro je tokom njenog obraćanja na konferenciji za novinare dostigao jednosedmični maksimum od 1,1902 dolara.

‘Mi ne ciljamo kurs’

“Upravno vijeće je razgovaralo o aprecijaciji eura, ali kao što znate, mi ne ciljamo kurs”, rekla je Lagarde, dodajući da je mandat ECB-a da osigura stabilnost cijena, ali da bi velike promjene kursa mogle utjecati na inflaciju.

“Jasno je da u slučaju da aprecijacija eura vrši negativan pritisak na cijene moramo pažljivo pratiti situaciju, a o tome je opširno raspravljano na Upravnom vijeću”, rekla je ona i napomenula da rizik od potpune deflacije nije uključen u postojeće prognoze ECB-a.

Lagarde je poručila da će ECB vjerovatno u potpunosti iskoristiti poticajna sredstva iz takozvanog Pandmijskog paketa hitnih kupovina (PEPP), vrijednog 1.350 milijardi dolara, kako bi osigurala dovoljnu likvidnost i pomogla regiji da se izvuče iz recesije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO