Amazon pod istragom njemačkog tržišnog regulatora

Njemačka je drugo najveće tržište kompanije Amazon poslije Sjedinjenih Američkih Država (EPA)
Njemačka je drugo najveće tržište kompanije Amazon poslije Sjedinjenih Američkih Država (EPA)

Njemačke antimonopolske vlasti pokrenule su istragu o odnosu kompanije Amazon prema trećim trgovačkim društvima koja prodaju robu i usluge putem internetske stranice tog američkog giganta u e-trgovini.

“Trenutno istražujemo da li i na koji način Amazon utiče na to kako trgovci formiraju cijene na toj tržišnoj platformi”, izjavio je Andreas Mundt, predsjednik Federalne kancelarije za borbu protiv kartela, za dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi Tanjug.

Njemačka je drugo najveće tržište kompanije Amazon poslije Sjedinjenih Američkih Država.

Mundt je dodao da je tokom prvih par mjeseci pandemije COVID-a19, kada je većina prodavnica bila zatvorena a kupci nagrnuli na online kupovine, bilo pritužbi da je Amazon blokirao neke trgovce zbog navodno previsokih cijena, prenosi Reuters.

Kontrolor cijena

“Amazon ne smije da bude kontrolor cijena”, rekao je on, napominjući da je američki e-trgovac odgovorio na zahtjeve njegove kancelarije za dostavljanjem informacija koje se sada procjenjuju.

Glasnogovornica Amazona je izjavila da je politika kompanije osmišljena tako da osigurava njenim partnerima utvrđivanje konkurentne cijene.

“Partneri kompanije Amazon sami određuju cijene svojih proizvoda u našoj prodavnici. Naši sistem je dizajniran tako da sprečava napuhavanje cijena”, rekla je ona, dodajući da oni koji imaju problem treba da se obrate njihovom timu za podršku trgovcima.

Amazon je do 2013. godine sprečavao trgovce da nude svoje proizvode putem drugih internet stranica po nižoj cijeni nego u e-prodavnici ove kompanije, ali ih je njemački tržišni regulator primorao da odustanu od te politike.

Prošle godine, Amazon je postigao dogovor sa njemačkim vlastima o tome da prepravi uvjete koje nudi trećim trgovcima, zbog čega je Kancelarija za borbu protiv kartela odustala od jedne ranije sedmomjesečne istrage.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO