Naftni gigant Saudi Aramco izgubio 73 posto dobiti zbog pandemije

Uprkos svemu kompanija Saudi Aramco će podijeliti 18,75 milijardi dolara dividendi za drugo tromjesečje (EPA)

Saudijski naftni gigant Saudi Aramco prijavio je pad neto dobiti od 73,4 posto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na prethodnu godinu zbog urušavanja cijena nafte izazvane pandemijom.

Ta javna firma je objavila da joj je neto dobit 6,6 milijardi dolara za period april-jun 2020, dok je u isto vrijeme prošle godine bila 24,7 milijardi dolara, prenosi Beta.

“Turbulencije povezane sa smanjenjem tražnje i padom cijena nafte odražavaju naše rezultate u drugom tromjesečju”, rekao je generalni direktor kompanije Amin Nasser.

Neto dobit Saudi Aramca u prvoj polovini ove godine opala je za 50 posto, na 23,2 milijarde dolara u odnosu na 46,9 milijardi dolara u istom periodu prošle godine, navela je kompanija.

Prihodi od nafte u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku te sirovine u svijetu, teško su pogođeni duplim šokom pada cijena zbog trgovinskog rata prije pandemije i velikim smanjenjem proizvodnje potom.

Cijene nafte su u aprilu i maju dostigle najniži nivo za nekoliko decenija: ispod 20 dolara po barelu, zbog pada tražnje izazvanog pandemijom novog korona virusa.

Isplata dividendi

Cijene su se popele na oko 44 dolara za barel kada je nekoliko zemalja proizvođača nafte iz kartela OPEC-a prihvatilo da smanji proizvodnju.

Saudijska proizvodnja nafte pala je na 7,5 miliona barela dnevno u junu, dok je prosjek prošle godine iznosio 10 miliona.

Uprkos svemu kompanija Saudi Aramco će podijeliti 18,75 milijardi dolara dividendi za drugo tromjesečje, pošto je obećala da će tokom pet godina godišnje dijeliti bar 75 milijardi dolara dividendi, rekao je Nasser.

Saudi Aramco je prvi put kotiran na saudijskoj berzi u decembru, što je najveći ulazak na berzu na svijetu: kompanija je tada dobila 29,4 milijardi dolara prodajom 1,7 posto akcija.

Saudi Aramcu je mjesto najskuplje kompanije na svijetu izgubio prošle sedmice kada je kapitalizacija američkog Applea dostigla 1.900 milijardi dolara, dok je vrijednost saudijske firme 1,760 milijardi.

Izvor: Agencije