Ekonomija eurozone pretrpila rekordni pad

Ekonomisti tvrde da je najteže od ekonomskog pada prošlo, nakon što su se nagomilale posljedice u aprilu i maju (EPA)

Ekonomija 19-člane eurozone opala je za 12,1 posto tokom drugog kvartala u odnosu na kvartal prije uvođenja restriktivnih mjera koje su zamrznule ekonomske i potrošačke aktivnosti.

To je najveći ekonomski pad u historiji eurozone, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Španija, koja je pretrpila najtežu epidemiju koja je razorila njenu turističku industriju, najteže je pogođena ekonomskim padom od 18,5 posto. Italija i Portugal također su pretrpili teške udarce, ali nijedna zemlja nije izbjegla posljedice pandemije.

Za valutnu uniju u cjelini to predstavlja najveći ekonomski pad otkako je počela objavljivati takve podatke u 1995. Za širu 27-članu Evropsku uniju, čije sve članice ne koriste euro, ekonomski pad iznosi 11,9 posto.

Stimulativni paketi

Evropske vlade suprotstavljaju se recesiji s masovnim stimulativnim paketima. Čelnici EU usuglasili su se oko 750 milijardi eura vrijednog fonda oporavka ekonomije od 2021. godine.

Nacionalne vlade pojačale su kreditiranja kako bi održali u životu poslovne aktivnosti i osigurale plate za radnike. Evropska Centralna banka upumpala je 1,35 triliona eura tek odštampanog novca u ekonomiju, u koraku koji pomaže u održanju niskih kreditnih troškova.

Mjere podrške pomogle su u odvraćanju rasta stope nezaposlenosti. Stopa je porasla na 7,8 posto u junu sa 7,7 posto u maju. Brojna radna mjesta, bit će, međutim, trajno izgubljena uprkos paketu podsticaja. Velike kompanije kao što su Lufthansa, Daimler i Airbus saopćile su da će ukinuti hiljade radnih mjesta.

Ekonomisti tvrde da je najteže od ekonomskog pada prošlo, nakon što su se nagomilale posljedice u aprilu i maju. Brojne restriktrivne mjere su ublažene, a poslovno povjerenje u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji eurozone, poraslo je već treći uzastopni mjesec.

Perspektiva je, međutim neizvjesna i previše duga za povratak na nivoe prije pandemije. Prognoze kompanija za ostatak godine uzimaju u obzir da neće biti nove epidemije COVID-19, bolesti izazvane korona virusom. Brojke novih slučajeva u porastu su u nekoliko da zemalja dok ljudi odlaze na godišnje odmore a Britanija je uvela 14-dnevni karantin za putnike koji se vraćaju iz Španije.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO