Huawei pretekao Samsung, postao prvi svjetski proizvođač mobitela

Zahvaljujući kineskom relativno brzom oporavku od pandemije, Huawei sada prodaje više od 70 posto svojih mobitela na domaćem tržištu (EPA)

Kineski telekomunikacijski div Huawei Technologies pretekao je Samsung kao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona u drugom kvartalu 2020., sudeći po izvještaju istraživačke firme Canalys.

“To je prvi put u devet godina da jedna kompanija izuzev Applea ili Samsunga dominira svjetskim tržištem”, saopćio je Canalys u četvrtak, prenosi Fena.

Kompanije se još suočava s trgovinskim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i zabilježila je pad isporuka u inostranstvo za 27 posto u drugom kvartalu, navodi Canalys. Njena dominacija na kineskom tržištu dovela je, međutim, do rasta domaćih isporuka za osam posto.

Brzi oporavak

Zahvaljujući kineskom relativno brzom oporavku od pandemije, Huawei sada prodaje više od 70 posto svojih mobitela na domaćem tržištu.

Iako je firma sa sjedištem u Shenzhenu objavila pad prodaja od pet posto u odnosu na isti kvartal u prošloj godini, njen južnokorejski konkurent Samsung zabilježio je mnogo dramatičniji pad prodaje od 30 posto, zahvaljujući prekidima snabdijevanja na ključnim tržištima kao što su SAD, Evropa i Brazil.

Huawei je isporučio 55,8 miliona aparata u drugom kvartalu, saopćio je Canalys, dok je  Samsung isporučio 53,7 miliona.

“To je izuzetan rezultat koji je predvidjelo svega nekoliko ljudi prije godinu dana. Da nije bilo COVID-19, ovo se ne bi desilo”, izjavio je visoki analitičar Canalysa Ben Stanton, prenosi dpa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO