Gubitak VW-a od 800 miliona u prvoj polovini godine

Prodaja vozila VW grupacije u izvještajnom periodu pala je za 23,2 posto, dok su isporuke potonule za 27,4 procenta na godišnjem nivou (EPA)

Njemački Volkswagen (VW) objavio je danas kako je u prvoj polovini 2020. godine zabilježio operativni gubitak od 800 miliona eura (940 miliona američkih dolara) zbog velikog pada prodaje automobila uslijed pandemije korona virusa, te kako je srezao dividendu za 2019. godinu, prenosi agencija Tanjug.

U istom periodu prošle godine, VW je poslovao sa dobitkom od 10 milijardi eura.

Prodaja vozila VW grupacije u izvještajnom periodu pala je za 23,2 posto, dok su isporuke potonule za 27,4 procenta na godišnjem nivou.

Smanjenje dividende

Na predstojećoj Godišnjoj skupštini dioničara u septembru, njemački proizvođač automobila će predložiti smanjenje dividende za 2019. godinu na 4,80 eura po običnoj dionici, u odnosu na ranije najavljenih 6,50 eura.

Mada je upozorio da i dalje predstoje izazovi „posebno zbog intenziviranja konkurentske utakmice, volatilnosti na robnim i deviznim tržištima i pooštrenih zahtjeva u vezi sa emisijama štetnih gasova“, VW je ostao pri prognozi da će u na nivou cijele godine biti profitabilan.

Dionice Volkswagena su od početka ove godine pale za 21,5 posto, dodaju agencije.

Izvor: Agencije