Lagarde: Promjene donose rast nezaposlenosti i nejednakosti

Ekonomija se oporavlja , ali ono najteže tek dolazi, upozorila je Christine Legarde
 (Reuters)
Ekonomija se oporavlja , ali ono najteže tek dolazi, upozorila je Christine Legarde (Reuters)

Čelnica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je da bi oporavak globalne ekonomije mogao biti varirajući.

U videoporuci objavljenoj na sjednici Ujedinjenih naroda, ona je poručila da je očigledno da se ekonomija oporavlja nakon teških posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi Anadolija.

“Ipak, ono najteže tek dolazi”, upozorila je šefica ECB-a te dodala da će šokovi koje izaziva pandemija biti presudni u globalnoj ekonomiji i da će oporavak biti neizvjestan i neujednačen, s usponima i padovima.

Treba nam više solidarnosti

Istakla je da će promjene u globalnoj ekonomiji uzrokovati rast nezaposlenosti i nejednakosti, dodajući da bi se posebno ljudi iz ranjivih grupa mogli naći u teškoj situaciji.

Poručila je, također, da je među zemljama potrebna mnogo veća solidarnost, kako bi zajednički prebrodili krizu izazvanu pandemijom.

“Ako zeleni i održivi razvoj ne stavimo ispred svega i ne usvojimo solidarnost kao temeljni princip djelovanja, mogli bismo se suočiti s čudnim i neugodnim situacijama”, rekla je Lagarde.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO