Crni rekordi u aprilu – pandemija srušila tržište u Hrvatskoj

Najveći pad prometa od 92,7 posto na godišnjem nivou ostvarile su putničke agencije, turoperateri i povezane djelatnosti (Goran Kova?i? / Pixsell)

Statistika je u Hrvatskoj zabilježila crni rekord u aprilu za uslužne djelatnosti, izmjerivši najveći pad prometa od 33,5 posto u poređenju s istim mjesecom prošle godine, što je najveći pad prometa u uslužnim delatnostima na godišnjem nivou od početka mjerenja mjesečnih serija 2011. godine.

Najveći pad prometa od 92,7 posto na godišnjem nivou ostvarile su putničke agencije, turoperateri i povezane djelatnosti, dok je u smeštaju taj minus 89 posto, a u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića 79 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Porast prometa ostvaren je samo u dvije uslužne djelatnosti – na području informacija, koje je imalo šest posto veći promet, i kompjutersko programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti koje su na godišnjem nivou ostvarile 0,4 posto veći promet.

Danak platile uslužne djelatnosti

Zbog uvedenih epidemioloških mjera radi sprečavanja pandemije danak su platile uslužne djelatnosti i na mjesečnom nivou, budući da su za 25,8 posto imale manji promet u aprilu u odnosu na mart, pri čemu najveće minuse opet imaju putničke agencije od 83,8 posto i smještaj od 74,6 posto, a kompletna trgovina, maloprodaja i veleprodaja, kao i popravak motornih vozila i motocikala pali su za 60 posto.

Maloprodaja i industrija u maju bile su slabije na godišnjem nivou, međutim samo je maloprodaja usporila pad, te je s rekordnog pada od 25,5 posto iz aprila, u maju na godišnjem nivou pala za 7,8 posto.

Prema podacima hrvatskog Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja pala je 12,4 posto u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je više nego u aprilu kada je taj pad bio 11 posto.

Na mjesečnom nivou, ukupna industrija u maju je bila za 3,5 posto manja nego u aprilu, dok je istovremeno trgovina na malo otišla u veliki plus.

Internet i pošta

Državni zavod za statistiku navodi da je nakon pada u martu i aprilu, sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u maju ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno porastao za 23,5 posto u odnosu na april prošle godine. 

Najveći rast prometa od 62,7 posto imala je trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima), dok je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao samo 0,3 posto.

Na godišnjem nivou se i dalje nižu minusi, navodi portal, pa je promet trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima u maju bio manji za 4,9 posto, a minus u prometu neprehrambenim proizvodima iznosio je 3,4 posto.

Hrvatski statističari ističu da su u maju, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, povećani promet imale samo trgovina na malo internetom ili poštom u kojoj je promet porastao 9,2 posto, dok je 3,6 posto porastao promet u ostalim nespecijalizovanim prodavnicama.

Izvor: Agencije