Fabrike u Evropi se oporavljaju, azijske tonu sve dublje

Tvornica, Automobili
Za razliku od Kine, fabrička aktivnost u Japanu potonula je u maju po najvećoj stopi od 2009. (EPA)

Europske su tvornice, čini se, prebrodile najgori pad izazvan korona virusom, dok se situacija u azijskim pogoršala u svibnju, pri čemu su izvoznici u Japanu i Južnoj Koreji zabilježili najoštriji sunovrat aktivnosti u posljednjih deset godina, prema rezultatima nekoliko istraživanja.

Iako je tvornička aktivnost u Europi prošlog mjeseca i dalje bila oskudna, menadžeri nabave kažu da je minimalna razina na kojoj je bila u travnju prošla jer su vlade diljem kontinenta počele ublažavati restriktivne mjere uvedene s ciljem zaustavljanja širenja smrtonosnog virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u eurozoni, koji izračunava kompanija IHS Markit, oporavio se u svibnju nakon travanjskog pada na najnižu razinu u gotovo 22-godišnjoj povijesti tog istraživanja, zabilježivši rast na 39,4 s 33,4 poena prethodnog mjeseca.

U Britaniji dodatan oštar pad

Ipak, to je još daleko ispod granice od 50 poena, koja razdvaja rast od pada.

Istovremeno, Velika Britanija u svibnju je zabilježila dodatni oštar pad proizvodnje, a blagi je porast sektorske aktivnosti uglavnom bio vezan za opremu za zdravstvo i osobnu zaštitu.

Očekuje se i da će podaci iz SAD-a također pokazati nastavak pada tvorničke aktivnosti prošlog mjeseca.

Na drugoj strani svijeta istraživanja o proizvodnoj aktivnosti azijskih tvrtki nagovještavaju odgađanje oporavka neko vrijeme iako se kineska tvornička aktivnost neočekivano vratila na staze rasta u svibnju.

Kina se vratila na staze rasta

Kineski indeks PMI za proizvodni sektor dostigao je prošlog mjeseca 50,7 poena, najvišu razinu od siječnja, jer je ublažavanje mjera ograničenja kretanja omogućilo da se tvrtke vrate na posao i očiste zaostale narudžbe.

Za razliku od Kine, tvornička je aktivnost u Japanu potonula u svibnju po najvećoj stopi od 2009., a slično je i u Južnoj Koreji, gdje je zabilježen najviši pad u posljednjih više od deset godina.

Aktivnost tvornica u Indiji snažno se smanjila u svibnju, tajvanska je proizvodnja također nastavila silazni trend, dok su Vijetnam, Malezija i Filipini registrirali oporavak indeksa PMI u odnosu na travanj iako su vrijednosti ostale ispod praga od 50 poena.

Izvor: Agencije