Air France – KLM izgubio 1,8 milijardi eura u prvom kvartalu

Francusko-holandski avioprevoznik će dobiti pomoć od sedam milijardi eura od francuske države da bi se održao (EPA)

Grupacija Air France-KLM prijavila je neto gubitak od 1,8 milijardi eura u prvom tromjesečju ove godine, što odražava prve posljedice Covida-19 na zračni saobraćaj u martu, a najavljuje vrlo mračne prognoze do kraja trećeg kvartala.

Grupacija je već prijavila pad kapaciteta od 10,5 posto u prvom kvartalu, od čega je samo u martu bio pad od 35 posto, i predviđa pad od 95 posto u drugom tromjesečju i 80 posto u trećem, navodi se u saopćenju, prenosi Beta.

Francusko-holandski avioprevoznik će dobiti pomoć od sedam milijardi eura od francuske države da bi se održao. Holandska vlada također planira pomoć kompaniji KLM između dvije i četiri milijarde dolara.

Aviosaobraćaj je jedan od najteže pogođenih ekonomskih sektora krizom korona virusa, zbog restrikcija u saobraćaju i zatvaranja granica svuda u svijetu da bi se zaustavilo širenje virusa.

Broj letova manji za 91 posto

Broj letova u Evropi je na primjer 3. maja bio 91 posto manji u odnosu na isti period  2019. godine, prema evropskoj organizaciji za sigurnost u zračnom saobraćaju Eurocontrol.

Finansijski direktor grupe Frederic Gage rekao je u telefonskoj konferenciji sa novinarima da ovi rezultati za sada pokazuju utjecaj Covida-19 samo u martu pošto je godina dobro počela u januaru i februaru.

Grupacija predviđa spori oporavak aktivnosti u ljeto 2020, sa postepenim ukidanjem restrikcija na granicama ali procjenjuje da će biti potrebno više godina da se tražnja za komercijalnim saobraćajem vrati na nivo pre krize.

Avioprevoznik računa u prvo vrijeme na obnovu putovanja vezanih za posjete porodicama ili prijateljima poslije dugog perioda izolacije ali također na putovanja od glavnog grada do prekomorskih teritorija.

Od početka krize ova aviogrupacija je obavljala specijalne letove za vraćanje putnika blokiranih u inostranstvu i uspostavila zračni most za neophodan medicinski materijal u saradnji sa francuskim i holandskim vladama.

Izvor: Agencije