Hrvatski brodograditelji porinuli moderni brod

Brod je dug 128 metara i širok 21,5 metara, sa 103 luksuzno uređene kabine i zajedničkim prostorijima (Tanjug)

Hrvatska kompanija Brodosplit porinula je u luci Brodogradnje Split novoizgrađeni, savremeni brod za polarne ekspedicije “Ultramarine”, vrijedan 106 miliona eura.

Ministar ekonomije Hrvatske Darko Horvat konstatirao je da je brodogradnja potrebna Hrvatskoj, koja je u stanju proizvesti sofisticirane i savremene brodove, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal See Biz.

“To je jednostavna filozofija na kakav način funkcioniramo u ove tri godine. Brodosplit dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može biti profitabilna. Na ovom brodu kroz kamatu je zaradila Hrvatska banka za obnovu i razvitak [HBOR], kroz isplate poreza i doprinosa korist ima lokalna zajednica​ i državni proračun, kao i drugi javni servisi”, poručio je on, prenosi Hina.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak objasnio je da je posao na izradi “Ultramarine” ugovoren s američkom kompanijom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupe.

Završen u planiranom roku

Brod je dug 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika, o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i zajedničke prostorije.

Vrijednost broda je približno 106 miliona eura, kredit za njegovu izgradnju je osigurao HBOR, dok je Vlada Hravtske odlukom od 16. maja 2018. godine pristala da bude garant.

Debeljak je napomenuo da radnici brodogradilišta, uprkos pandemiji korona virusa, nisu kasnili, već su posao obavili u planiranom roku.

Brod “Ultramarine” bi trebalo biti isporučen kupcima do kraja ove godine.

Izvor: Agencije