Michel: Paketom bez premca EU nosi breme krize

Michel dodaje da će nastaviti s radom u svjetlu sljedeće videokonferencije sa članovima Evropskog vijeća 23. aprila 2020. (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozdravio je u petak dogovor ministara finansija o ekonomskom paketu za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa te najavio sljedeći sastanak čelnika zemalja članica Evropske unije posredstvom videoveze za 23. april.

“Više od 500 milijardi eura sada je na raspolaganju za zaštitu zemalja, radnika i preduzeća EU-a. Ovim paketom bez premca zajedno nosimo teret krize. Ovaj kompromis ima za cilj brzo  olakšanje”, navodi on, prenosi Hina.

Ministri finansija zemalja EU-a uspjeli su u četvrtak navečer, u drugom pokušaju, postići dogovor o ekonomskom odgovoru na krizu uzrokovanu pandemijom.

Dogovor uključuje kratkoročne i dugoročne mjere.

Sve države članice slažu se o kratkoročnim mjerama: kreditnoj liniji Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), garantnom fondu Evropske investicijske banke (EIB) i Programu podrške za skraćeno radno vrijeme (SURE).

Stotine milijardi za oporavak

Ukupno je riječ o 540 milijardi eura – 240 milijardi iz ESM-a, 200 milijardi donosi garantni fond EIB-a te 100 milijardi iz SURE-a.

Također je dogovoreno da će se razmatrati osnivanje Fonda za oporavak kako bi se osigurao snažan evropski ekonomski oporavak u svim državama članicama.

Michel dodaje da će nastaviti s radom u svjetlu sljedeće videokonferencije sa članovima Evropskog vijeća 23. aprila.

“Vrijeme je da se postavi temelj za snažan ekonomski oporavak. Ovaj plan mora ponovo pokrenuti naše ekonomije, istovremeno promovirajući privrednu konvergenciju u EU-u. Budžet EU-a morat će igrati važnu ulogu ovdje. Zajedno s predsjednicom Evropske komisije [Ursulom von der Leyen], radim na akcijskom planu kako bi se osigurala dobrobit svih Evropljana i vratio snažan, održiv i uključiv rast EU-a na osnovu zelene i digitalne strategije”, kaže predsjednik Evropskog vijeća.

Izvor: Agencije