Pobjednik u ratu s cijenama nafte bit će zlato

Cijena zlata premašila je sedmogodišnji maksimum u ponedjeljak, skočivši iznad nivoa od 1.700 dolara za uncu (EPA)

Zlato, koje ulagači tradicionalno smatraju sigurnim utočištem u vrijeme tržišnih turbulencija, moglo bi biti “jedan od profitera” globalne panike na berzama izazvane rusko-saudijskim naftnim sukobom i epidemijom korona virusa, ocjenjuje direktor za istraživanja u kompaniji NXTanalytic Alessandro Bruno.

“Rusija bi vjerovatno mogla izdržati krizu s cijenom nafte duže nego Saudijska Arabija zahvaljujući finansijskoj politici Moskve u posljednjih nekoliko godina, posebno gomilanju rezervi zlata”, rekao je on za Russia Today, prenosi Tanjug.

“Ne zaboravimo, Rusija i Kina akumulirale su velike količine zlata”, naveo je Bruno i dodao da će “jedan od dobitnika u ovoj krizi vjerovatno biti zlato”.

Cijena zlata premašila je sedmogodišnji maksimum u ponedjeljak, skočivši iznad nivoa od 1.700 dolara za uncu, jer su se investitori okrenuli ulaganju u tu sigurnu imovinu nakon masovne rasprodaje akcija na berzama, koju je pokrenuo strah od ekonomskih posljedica korona virusa i razlaz između OPEC-a i Moskve u vezi s još većim smanjenjem proizvodnje nafte.

Cijena nafte pale za 31,5 posto

Cijena tog plemenitog metala konsolidirala se u utorak na nivou od 1.661 dolara za uncu.

Cijene nafte na svjetskim tržištima potonule su u ponedjeljak za više od 30 posto, najviše od 1991, jer je Saudijska Arabija počela cjenovni rat s Rusijom, drastično smanjivši svoje prodajne cijene i poručivši da će povećati proizvodnju.

Na početku trgovanja u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu potonula je za više od 14 dolara ili 31,5 posto, na 31,02 dolara.

Na američkom tržištu cijena barela skliznula je za 32 posto, na 28 dolara, prenosi Hina.

Tako oštar dnevni pad cijena “crnog zlata” nije zabilježen još od januara 1991, kada je počeo Prvi zaljevski rat i kada su cijene potonule za 33 posto.

Izvor: Agencije