Deutsche Bank dodatno reže troškove

Banka je navela da će do 2022. smanjiti troškove na 16,7 milijardi eura (EPA)

Deutsche Bank je saopćila da će dodatno smanjiti troškove kako bi ispunila ciljani povratak na staze profitabilnosti 2022. godine, a potvrdila je i ranije najavljeni plan o gašenju 18.000 radnih mjesta.

Banka je usred velike unutrašnje reorganizacije pod rukovodstvom glavnog izvršnog direktora Christiana Sewinga, u oviru kojeg će smanjiti broj zaposlenih za 18.000 i izaći iz vlasničkog učešća u nekim firmama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Cilj njemačkog zajmodavca je povratak profitabilnosti nakon pet uzastopnih godina gubitaka, čiji je ukupan iznos dostigao više od 15 milijardi eura (18,2 milijarde dolara).

Sewing je najavio novu fazu restrukturiranja banke, poručivši zaposlenima u da “sada prelazimo iz defanzive u ofanzivu”.

Razmatra i uštede

Banka je u saopćenju navela da će do 2022. smanjiti troškove na 16,7 milijardi eura, umjesto na 17 milijardi, kako je prvobitno planirala. Razmatra uštede na poslovnom prostoru i putovanjima u okolnostima krize sa korona virusom.

Sada prognozira prihode od 24,4 milijarde eura do 2022. godine, pri čemu očekuje povećanje prihoda iz sektora investicionog bankarstva za 3,0 posto u periodu od 2018-2022. u odnosu na ranije predviđenih 2,0 procenta.

Nasuprot tome, Deutsche Bank je smanjila projekciju prihoda iz svog korporativnog poslovanja.

Akcije Deutsche Banke, koje su u martu pale na rekordno nizak nivo, od tada do danas su porasle za oko 38 procenata, a na popodnevnom trgovanju u Frankfurtu ojačale su za 0,6 posto.

Izvor: Agencije