Xiaomi potisnuo Apple sa liste tri najveća prodavca pametnih telefona

Xiaomi je tromjesečju juli-septembar zabilježio skok isporuka od 46 posto, na 46,2 miliona komada mobilnih telefona u odnosu na godinu prije (EPA)

Kineska kompanija Xiaomi postala je treći najveći svjetski prodavac pametnih telefona u kvartalu juli-septembar, potisnuvši sa te pozicije američkog tehnološkog diva Apple, koji je prvi put u posljednjih 10 godina ispao iz društva vodeće globalne trojke po proizvodnji i prodaji pametnih telefona.

Sva tri prva mjesta u pogledu proizvodnje i prodaje pametnih telefona u svetu sada drže kompanije iz Azije, prema izvještajima tri glavna pružatelja podataka sa tog tržišta – Canalysa, International Data Corporationa (IDC) i Counterpoint Researcha, prenosi Tanjug, pozivajući se na japanski poslovni list Nikkei.

Najnoviji pokazatelji dolaze nakon što je objavljeno krajem prošle sedmice da je Apple zabilježio 29-procentni pad prihoda na godišnjem nivou na kineskom tržištu tokom tromjesečja juli-septembar.

Prema izvještaju Counterpointa, Xiaomi je u navedenom tromjesečju zabilježio skok isporuka od 46 posto, na 46,2 miliona komada mobilnih telefona u odnosu na godinu prije.

Apple je, s druge strane, registrirao pad prodaje za sedam procenata međugodišnje, na 41,7 miliona iPhonea.

Čeka se prvi 5G iPhone

U izvještaju Canalysa, međutim, piše da je Appleova prodaja pala za 1,0 procent, dok je Xiaomijeva porasla za 45 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

IDC je saopćio da su isporuke Applea opale za više od 10 posto, dok su Xiaomijeve povećane za 42 procenta, prenosi Nikkei.

Prekretnica za Xiaomi dolazi u situaciji u kojoj je globalna industrija pametnih telefona zabilježila pad od četiri posto u trećem kvartalu, pošto su se mnogi kupci uzdržali od kupovine telefona, čekajući lansiranje prvog 5G iPhonea, koje je bilo odloženo do sredine oktobra.

Xiaomi je, također, “profitirao” zbog problema s kojima se suočava njegov najveći domaći rival, Huawei Technologies, koji je uzdrman na inostranom tržištu zbog američkih sankcija prema kompaniji.

Južnokorejski Samsung se vratio na prvo mjesto po prodaji telefona u trećem kvartalu, potisnuvši Huawei, koji mu je tu poziciju preoteo u drugom tromjesečju.

Prema podacima IDC-a, Samsung je u periodu juli-septembar prodao 80,4 miliona pametnih telefona, Huawei 51,9 miliona, Xiaomi 46,5 miliona, a Apple 41,6 miliona komada.

Izvor: Agencije