SAD se protivi prijedlogu za novu čelnicu WTO-a

Evropska unija je podržala kandidaturu Ngozi Okonjo-Iweale (EPA)

Izbor za novog lidera Svjetske trgovinske organizacije (WTO) postao je neizvjestan kada su Sjedinjene Američke Države odbacile prijedlog da na mjesto generalne direktorice bude postavljena političarka iz Nigerije.

U izvještaju Reutersa se navodi da su trojica ambasadora u WTO-u, zadužena da pronađu nasljednika Brazilcu Robertu Azevedu na čelu organizacije, odlučila imenovati bivšu ministarku finansija Nigerije Ngozi Okonjo-Iweala, koja je ujedno osigurala široku podršku među afričkim zemljama, prenosi Tanjug.

Odluka trojice ambasadora već četiri mjeseca čeka da bude potvrđena od članica WTO-a i podrazumijevala je intenzivno lobiranje, da bi u finalnoj fazi izbora Ngozi Okonjo-Iweala pobijedila bivšu ministricu trgovine Južne Koreje Yoo Myung-hee.

‘Mogu rješavati probleme’

Međutim, SAD je onda saopćio da ne podržava kandidatkinju iz Nigerije, a odluka o novom generalnom direktoru mora biti donijeta konsenzusom.

WTO je za 9. novembar zakazao sesiju na kojoj bi se trebala riješiti ova situacija i za sada nije jasno da li će na odluku utjecati rezultat predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Evropska unija je podržala kandidaturu Ngozi Okonjo-Iweale, ali je Reutersu potvrđeno iz tri izvora da SAD podržava Yoo Myung-hee.

“Osjećam da mogu rješavati probleme. Poznata sam kao reformator, a ne neko ko o tome samo priča. Time sam se bavila i radila na tome i u svojoj zemlji, i u Svjetskoj banci”, izjavila je bivša nigerijska ministrica finansija.

Izvor: Agencije