Njemačka dogovara plan za demontiranje termoelektrana

Traju razgovori s energetskim firmama o višemilijardskoj sumi (EPA)

Pregovori između njemačke vlade i energetskih kompanija o faznom gašenju rudnika uglja stvorili su okvirni vremenski plan za demontiranje termoelektrana koje rade na lignit, saopćili su izvori umiješani u pregovore za agenciju dpa.

Očekuje se da će pregovori omogućiti vladi da ostvari napredak u razgovorima s premijerima njemačkih saveznih pokrajina o mjerama podrške regijama najteže pogođenim industrijskim restrukturiranjem.

Traju razgovori s energetskim firmama o višemilijardskoj sumi. za koju se one nadaju da će osigurati odštete za zatvaranje njihovih termoelektrana, prenosi Fena.

Kancelarka Angela Merkel trebala bi primiti premijere saveznih pokrajina u kojima se proizvodi ugalj – Sjeverne Rajne-Vestfalije u zapadnoj Njemačkoj i Saksonije-Anhalt, Saksonije i Branderburga na istoku zemlje – kako bi raspravljali o vladinim planovima da se fazno izbaci ugalj iz proizvodnje električne energije do 2038.

Ostvarivanje ambicioznog plana

“U ostvarivanju ambicioznog plana za fazno izbacivanje uglja uspjet ćemo samo ako pridobijemo građane regija pogođenih tim mjerama”, izjavio je Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Berlin je pod pritiskom saveznih pokrajina iz bivše Istočne Njemačke u jeku briga da bi zaokret u politici mogao pojačati ekonomsku neravnopravnost u nekad podijeljenoj zemlji.

Bruto društveni proizvod (BDP) po stanovniku u bivšim komunističkim saveznim pokrajinama godinama stagnira na gotovo 70 posto onoga zabilježenog na zapadu zemlje.

Vladina komisija saopćila je da će više od 40 milijardi eura biti na raspolaganju za restrukturiranje energetske industrije, prvenstveno u ugroženim regijama, iako ta cifra još nije ozvaničena u zakonodavstvu.

Izvor: Agencije