‘Rimac Automobili’ grade fabriku u Kini

U fabriku e-motora i baterija Rimac će uložiti znanje i pet miliona eura, a dobit će 40 posto vlasništva (EPA)

Hrvatska kompanija Rimac Automobili i kineska firma Camel Group ugovorili su da do kraja ove godine u Kini izgrade fabriku električnih motora i baterija vrijednu milijardu kuna, odnosno 134,3 miliona eura, prenose agencije.

U fabriku e-motora i baterija Rimac će uložiti znanje i pet miliona eura, a dobit će 40 posto vlasništva, prenosi portal Seebiz.

Takav epilog nije iznenađenje ako se zna da je sam Mate Rimac nedavno izjavio da mu više od 80 posto proizvodnje otpada na Kinu, navodi se u tekstu.

Kako se podsjeća, riječ je zapravo o realizaciji plana najavljenog još u septembru prošle godine, kad je kineska grupacija Camel Group potvrdila da namjerava investirati 30 miliona eura u Rimac Automobile i Greyp Bikes Mate Rimca.

Utrostručena vrijednost

Ugovor predviđa kupovinu B-serije povlaštenih dionica.

Iz Camela su potvrdili da su potpisali okvirni sporazum o investiranju u kompaniju. Konkretno, investirat će 27 miliona eura u Rimac Automobile i tri miliona u Greyp.

Kompanija Rimac Automobili, koja izrađuje komponente i dizajn za klijente poput firmi Aston Martin Lagonda i Koenigsegg Automotive, utrostručila je vrijednost od 2014. godine i sada se procjenjuje da vrijedi više od 200 miliona eura.

Izvor: Agencije