Britanski biznismeni pozivaju na novo glasanje o Brexitu

Pristalice i protivnici Brexita intenzivirali su napore u kampanji (EPA)

Više od 50 britanskih biznismena potpisalo je pismo u kojem traže da se organizira novo glasanje o konačnim uslovima Brexita.

Oni ne spominju direktno riječ referendum, ali kažu da se “konačan izbor” treba vratiti biračima, prenosi Reuters.

Pismo će biti objavljeno u britanskim medijima, a među potpisnicima je direktor lanca knjižara Waterstones James Daunt i nekadašnji šef supermarketa Sainsbury Justin King.

Poslovni lideri u pismu upozoravaju da prijedlozi za Brexit o kojima pregovaraju Velika Britanija i Evropska unija neće donijeti glatku trgovinu za London pošto izađe iz EU-a u martu, rekao je neimenovani izvor za Sky News.

Pristalice i protivnici Brexita intenzivirali su napore u kampanji, dok se London i Brisel nadaju da će postići dogovor o Brexitu do kraja godine.

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab kazao je zastupnicima u Londonu kako očekuje da dogovor o razlazu s EU-om bude postignut prije 21. novembra.

Zastoj po pitanju granica

On je članovima parlamentarnog odbora za izlazak iz EU-a rekao kako će im dati podatke “kada dogovor bude završen” i kako očekuje da će to biti moguće 21. novembra.

Velika Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali zastoj po pitanju granice sprečava London i Brisel da postignu sporazum o uvjetima razlaza i glatkoj tranziciji kao novom odnosu.

Zastoj je potakao strahovanja da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora, što bi moglo dovesti do haosa u saobraćaju i ekonomskih previranja.

Premijerka Velike Britanije Theresa May je rekla kako je dogovor završen 95 posto, ali i kako dvije strane trebaju premostiti razlike oko granice između Sjeverne Irske i Irske.

Velika Britanija i EU su se saglasili da ne smije biti prepreka koje bi omele kompanije i stanovništvo sa dvije strane granice i potkopalo mirovni proces za Sjevernu Irsku, ali obje strane jedna drugoj odbacuju rješenja.

Dogovor Londona i Brisela trebaju odobriti parlamenti Velike Britanije i članica EU-a.

Izvor: Agencije