Trump uskoro uvodi carine na evropske automobile

Automobili, Proizvodnja, Montaža, VW
Volksvagen ima 80.000 ljudi na svojim listama (AP)

Cijene dionica europskih proizvođača automobila pale su nakon što je njemački magazin objavio da bi američki predsjednik idućeg tjedna mogao uvesti carine na uvoz automobila.

Pozivajući se na izvore iz Europske unije, Wirtschaftwoche je objavio da je izvješće američkog Ministarstva trgovine na stolu predsjednika Donalda Trumpa.

“Trump bi o uvođenju carina mogao odlučiti najranije idući tjedan, nakon summita G20 u Buenos Airesu”, piše magazin, kako prenosi Hina.

No, Ministarstvo trgovine je preko glasnogovornika opovrgnulo vijest da je Trumpu predalo izvješće nakon provedene analize predstavljaju li uvezena vozila i autodijelovi prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Carine bi iz uzdrmale autoindustriju

To je izvješće ključno za Trumpovu odluku o eventualnom uvođenju carina.

Reuters je 12. studenog objavio da je, nakon istrage otvorene u svibnju, to izvješće poslano na razmatranje američkim saveznim agencijama.

Trump već mjesecima prijeti uvođenjem carina na sve automobile koji se montiraju u Europskoj uniji, što bi iz temelja uzdrmalo poslovni model te industrije, baziran na prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsjednik odlučio je ipak pričekati s carinama dok SAD i EU ne pokrenu pregovore o smanjenju drugih trgovinskih barijera.

Izvor: Agencije